Članak

PREMIJER HRVATSKE

Plenković smijenio ministra odbrane Marija Banožića nakon udesa sa smrtnim ishodom

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se danas javnosti povodom saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao ministar odbrane Mario Banožić.

(Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se danas javnosti povodom saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao ministar odbrane Mario Banožić.

U tom je udesu, podsjetimo, poginuo vozač kombija Goran Šarić (40), a ministar Banožić teže je povrijeđen.

Plenković je prvo izrazio saučešće porodici stradalog.

- Čuli ste okolnosti nesreće i izražavamo žaljenje i zabrinutost za stanje ministra koji je hospitaliziran s teškim tjelesnim povredama.

Izrazili smo saučešće porodici gospodina Šarića. U kontaktu smo sa suprugom ministra Banožića. Razriješio sam Banožića - rekao je Plenković.

Naveo je da je ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakoba da obavlja dužnosti ministra odbrane.

- Osobe koje su štićene osobe druge kategorije imaju pravilo da mogu sami voziti. Vozio je svoje osobno vozilo. Išao je u privatnu situaciju. Za štićene osobe je bolje da voze profesionalci.

Ovo je bila situacija kad je on za vikend sam vozio i došlo je do teške saobraćajne nesreće. Žao nam je i zbog poginulog gospodina Šarića, ali žao nam je i zbog gospodina Banožića.

Iznaći ćemo način da pomognemo porodici gospodina Šarića - poručio je Plenković.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo da li je tačna informacija koja se pojavila da je Banožić bio sinoć na zabavi i jesu li došli nalazi krvi?

- Nemam pouzdanih informacija. Zaista ne znam gdje je bio sinoć. Nemam takvih informacija - odgovorio je Plenković.

Banožić je, kako se saznaje, kada se nesreća dogodila išao u lov. U nesreći je poginuo 40-godišnjak iz Privlake, otac dvoje djece.

Županijsko državno odvjetništvo je objavilo da je Banožić po magli pretjecao kamion i direktno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera.

Nesreća se u 6.15 dogodila na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Banožić je u vinkovačku bolnicu primljen u 8.30, a potom je prebačen u KBC Osijek.

Iz osiječke bolnice su saopštili da je Banožić na intenzivnoj, da ima povrede mozga, prsa i ekstremiteta te da nije u životnoj opasnosti. Ne sjeća se nesreće, kaže ljekar.

#AndrejPlenković #Hrvatska #MarioBanožić #SaobraćajnaNesreća #Region