Članak

SAMIT U RIJADU

Saudijski prijestolonasljednik i afrički lideri pozivaju na prekid rata u Gazi

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije u petak je pozvao na prekid rata u Gazi, što se kasnije našlo u deklaraciji s afričkim liderima koji su prisustvovali samitu u Rijadu.

(Patria) - Prijestolonasljednik Saudijske Arabije u petak je pozvao na prekid rata u Gazi, što se kasnije našlo u deklaraciji s afričkim liderima koji su prisustvovali samitu u Rijadu, javio je Reuters.

"Osuđujemo ono s čime se Pojas Gaze suočava zbog vojnog napada, ciljanja civila, kršenja međunarodnog prava od strane izraelskih okupacionih vlasti.

Naglašavamo potrebu da se zaustavi ovaj rat i prisilno raseljavanje Palestinaca - rekao je prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman tokom afričko-saudijskog samita u glavnom gradu kraljevstva.

Lideri koji su prisustvovali afričko-saudijskom samitu u zajedničkoj deklaraciji rekli su da je potrebno zaustaviti vojne operacije na okupiranim palestinskim teritorijama i da se civili moraju zaštititi.

Među liderima koji su prisustvovali samitu bili su predsjednici Nigerije, Kenije, Zambije, Džibutija i Mauritanije, premijeri Etiopije i Nigera, te ministar vanjskih poslova Egipta.

Lideri su „naglasili potrebu da se okonča pravi uzrok sukoba koji predstavlja izraelska okupacija“, pozivajući na intenzivne napore za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na rješenju dvije države „kako bi palestinskom narodu garantovalo pravo da uspostavi svoje nezavisna država na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom“.

Rekli su da međunarodna zajednica mora igrati važnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael da „zaustavi izraelske napade i prisilno raseljavanje Palestinaca iz pojasa Gaze“, što je nazvala „flagrantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih zakona“.

Afričko-saudijski lideri su u „Rijadskoj deklaraciji“ pozvali na podršku organizacijama za pružanje pomoći, uključujući agenciju Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice UNRWA.

#Gaza #Izrael #MohammedBinSalman #Palestina #Rijad #Samit #SaudijskaArabija #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');