Članak

ČELNICA KRAJNJE DESNICE

Marine Le Pen digla buru najavom da će učestvovati na maršu protiv antisemitizma

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen pokrenula je lavinu kritika zbog svojih planova da prisustvuje maršu za vikend u znak protesta zbog rastućeg antisemitizma u Francuskoj.

(Patria) - Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen pokrenula je lavinu kritika zbog svojih planova da prisustvuje maršu za vikend u znak protesta zbog rastućeg antisemitizma u Francuskoj.

Premijerka Elisabeth Borne, brojne političke stranke i građani će prisustvovati nedjeljnom maršu. Le Pen je rekla da će ona i njena stranka Nacionalni skup također biti tamo, u onome što neki vide kao pokušaj da se iskoristi rat između Izraela i Hamasa kako bi se učinila ugodnijom mejnstrim glasačima, javlja AP.

Osnivač stranke Jean-Marie Le Pen, njen otac, više puta je osuđivan zbog antisemitskog govora mržnje i umanjio je obim holokausta.

Kćerka, drugoplasirana na posljednja dva glasanja za predsjednika i vjerovatno glavni kandidat 2027. godine, radila je na brisanju imidža stranke, izbacivši svog oca i promijenivši ime iz Nacionalnog fronta u Nacionalni skup.

Sadašnji predsjednik stranke, Jordan Bardella, rekao je ove sedmice da ne misli da je Jean-Marie Le Pen antisemit, što je opaska koja je oživjela vezu između prošlosti i sadašnjosti.

Portparol vlade Olivier Veran rekao je u srijedu da stranci Marine Le Pen „nije mjesto“ na onome što se naziva „velikim građanskim maršom“. Međutim, napomenuo je da je marš javan i da je „svako po svojoj savjesti slobodan da učestvuje ili ne“.

Marš su sazvali čelnici Senata i donjeg doma parlamenta, Nacionalne skupštine, usred alarmantnog porasta antijevrejskih djela u Francuskoj od početka izraelskog rata protiv Hamasa.

Do srijede, zvaničnici su izbrojali 1.159 antisemitskih djela od 7. oktobra, što je skoro tri puta više od svih djela protiv francuskih Jevreja 2022. godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Francuska ima najveću jevrejsku populaciju u Evropi.

„Naravno da ću učestvovati. Bardela će biti tamo. Svi naši izabrani zvaničnici će biti tamo i pozivam sve naše članove, sve naše birače da dođu“, rekla je Le Pen na radiju RTL.

Jevrejska krovna grupa poznata kao CRIF je među onima koji kažu da Le Pen nije dobrodošla. Predsjednica Predstavničkog doma Yael Braun-Pivet, koja je pozvala na marš sa čelnicom Senata, rekla je u srijedu da nijedna politička stranka nije pozvana, ali da ona neće marširati „pored“ Le Pen.

Predsjednik Emmanuel Macron, obraćajući se krajnjoj desnici ne imenujući nikoga, rekao je u govoru u srijedu da se „neki pretvaraju da podržavaju naše jevrejske sunarodnike brkajući odbijanje muslimana i podršku Jevrejima“.

#Francuska #Izrael #MarineLePen #Protesti #Svijet