Članak

ZAHTJEVI

OSCE apeluje na vlasti u BiH da osiguraju integritet i transparentnost lokalnih izbora 2024. godine!

(Patria) - Manje od 11 mjeseci prije održavanja lokalnih izbora planiranih za oktobar 2024. godine, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler konstatuje da vlasti u BiH još uvijek nisu uskladile Izborni zakon BiH sa međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse demokratskih izbora.

Na potrebne izmjene su jasno i više puta, a takođe i nakon prethodnih opštih izbora održanih u oktobru 2022. godine, ukazali OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), uključujući u svom Finalnom izvještaju o praćenju izbora objavljenom u februaru 2023. godine, te Grupa država članica Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije (GRECO) i Evropska komisija za demokratiju putem zakona (Venecijanska komisija).

Misija OSCE-a u BiH apeluje na nadležna tijela vlasti da osiguraju integritet i transparentnost lokalnih izbora 2024. godine, time svodeći mogućnost za izborne prevare na minimum. Na vlastima u BiH leži odgovornost da stvore uslove koji su neophodni za obnovu povjerenja građana u integritet izbornog procesa.

To uključuje dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite, tajnosti glasanja i svih drugih mjera sa ciljem sprečavanja izborne korupcije, prevara i neregularnosti.

Stoga pozivamo vlasti u BiH da brzo i uz puno poštovanje međunarodnih standarda, uključujući transparentnost i inkluzivnost, izmijene Izborni zakon. Nakon što bude adekvatno izmijenjen, Izborni zakon mora potom biti pravilno i pravično proveden.

Pored toga, Misija OSCE-a u BiH prepoznaje ključnu ulogu Centralne izborne komisije (CIK) u izbornom procesu i apeluje na sve političke aktere da očuvaju nezavisnost CIK-a te da zaštite CIK od političkog uticaja ili uplitanja. Takođe se protivimo bilo kakvom djelovanju koje može podrivati integritet i nepristrasnost CIK-a i njegovih članova.

#IzborniZakon #misija #OSCE #BiH