Članak

LIDER HDZ

Čović: Izmjene Ustava BiH nisu realne, trebaju nam rješenja u kojima niko neće biti prevaren

Evropska komisija našoj zemlji je ostavila rok do marta iduće godine

(Patria) - Neizostavan je bio evropski put BiH, učinjenom u kontekstu ispunjavanja 14 uvjeta, ali i izmjene Izbornog zakona koje su u fokusu.

Sedma proširena sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH održana je danas u Tuzli, a tom prilikom je razgovarano o aktuelnim temama, djelovanju stranke u Tuzlanskom kantonu te položaju Hrvata u toj regiji, prenosi Klix.ba.

Neizostavan je bio evropski put BiH, učinjenom u kontekstu ispunjavanja 14 uvjeta, ali i izmjene Izbornog zakona koje su u fokusu.

HDZ BiH u Tuzlanskom kantonu svojih skupštinskih zastupnika nema, niti načelnika, odnosno gradonačelnika, dok je jedan vijećnik prisutan u Gradskom vijeću Tuzle. Tokom današnje proširene sjednice stranke posebno je akcentirano da kantonalni odbor u narednom periodu realizira nekoliko koraka.

"Mi želimo potpuno promijeniti koncept djelovanja i vjerujem da će se to vrlo brzo vidjeti. Cilj je da do kraja godine imamo jasnu strategiju kada je riječ o ovom kantonu. Centrala stranke kroz izvršnu i zakonodavnu vlast kroz entitetski i državni nivo treba vrlo jasno predvidjeti sve projekte koji se mogu realizirati na ovom prostoru, bez obzira što nemamo svoje načelnike, gradonačelnike ili predstavnike u kantonalnoj skupštini", kazao je Čović nakon sjednice.

Bosna i Hercegovina ove sedmice je dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Jedan od uslova za naš ulazak u tu zajednicu je i izmjena Izbornog zakona BiH, a Čović je mišljenja da bi dogovor mogao biti postignut do kraja ove godine.

"Mi ćemo nastojati da do kraja ove godine to pitanje završimo. Čuli ste odgovor prijatelja iz EU. Dali su nam šansu u pregovaračkom procesu, samo moramo ispuniti uvjete, a jedan od njih 14 je i Izborni zakon. Hrvatska strana će na tragu dosadašnjih razgovora, kojih je bilo više, preći na nivo da političke opcije na najvišem nivou sjednu skupa za stol te da se oko toga dogovorimo", ističe Čović.

Primarni cilj HDZ-a i HNS-a će, kako je naveo Čović, biti rješavanje pitanja legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH te domovima naroda.

"Integritet izbornog procesa je jednako važan, ne može se niko krivo predstavljati kroz zborni ciklus i devalvirati proces izbora bez obzira na koji to način radi. Da li ima goreg od predstavljanja u ime nekog naroda, a da vas on nije izabrao. Mi idemo s tom pozicijom, uvjeren sam da ćemo naći rješenje. Naravno, sada ćete čuti različite izjave političkih predstavnika koji zajedno sjede i dogovaraju se. Sada svako traži svoju početnu poziciju", navodi Čović.

Uvjerenja je da se politički predstavnici vraćaju na period neumskih pregovora, naglasivši da sada nisu realne izmjene Ustava BiH. Istaknuo je da se vode i razgovori s međunarodnim institucijama koje imaju na neki način u svom planu djelovanja uključenost i pomoć u vezi sa izmjenama navedenog zakona.

"Ići ćemo s rješenjima koja možemo napraviti, a da ne diramo Ustav BiH, osigurajući da niko ne bude prevaren. Dovoljno je bilo prevara i sada smo svjedoci da u biti ako neko prevari neki konstitutivni narod, prevario je Bosnu i Hercegovinu", stava je Čović.

Politički napredak koji je napravljen u proteklih pola godine u kontekstu evropskog puta BiH, lider HDZ-a je ocijenio fenomenalnim. On je podsjetio da su otvoreni skoro svi zakoni koji su sadržati u 14 uvjeta Evropske unije.

"Dva ili tri su došla u situaciju da se u međusobno uvjetuju, ali smo ih iščistili između sebe, a sa međunarodnim predstavnicima smo uzeli evropske standarde. Došli smo do Izbornog zakona i bez tog paketa mi u konačnici nećemo dobiti do kraja otvorena vrata pregovaračkog procesa i nama je to jasno. Sada je do nas i apsolutno je kazano da lideri moraju odraditi svoj posao", nastavio je Čović.

Evropska komisija našoj zemlji je ostavila rok do marta iduće godine, kada će biti donesena odluka o konačnom stavu, a Čović je svim poliitčkim liderima poručio da će biti krajnje naivni ukoliko priliku koja im se pružila ne iskoriste.

"Imamo dovoljno prostora da vrlo jasno kažemo međunarodnim predstavnicima, posebno uredu visokog predstavnika, da oni nemaju razloga da djeluju, već da mi to trebamo donijeti kroz izmjene Izbornog zakona", zaključio je Čović.

Sedmoj proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Tuzli prisustvovali su i članovi HDZ-a u Vijeću ministara BiH te Vlade Federacije BiH.

#DraganČović #HDZ #BiH