Članak

REAKCIJE

Čavalić za NAP: Prijedlog Poslovnika Predstavničkog doma FBiH je problematičan, mogao bi završiti na Ustavnom sudu FBiH

(Patria) - Prijedlog izmjena poslovnika Predstavničkog doma FBiH koji je danas objavljen u medijima, mogao bi izazvati novu krizu i završiti na Ustavnom sudu FBiH.

Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Predstavničkom domu kaže da je problem što u predloženim izmjenama poslovnika neko namjerava retroaktivno popunjavati radna tijela.

“To bi bilo kooptiranje ljudi, čime se ugrožava funkcionisanje Parlamenta. Vjerovatno će sve to završiti na ocjeni ustavnosti”, kaže Čavalić za NAP.

Dodaje da se navedenim izmjenama umanjuje značaj Parlamenta, a povećava značaj vladajuće većine”.

“Ove izmjene poslovnika na mala vrata uvode nešto kao instituciju verbalnog delikta gdje se vidi da se pokušava ograničiti izlaganje zastupnika, da se glasa na kraju o svim tačkama, kako ne bi predstavnici većine morali biti na raspravama po svim tačkama, te da se ograniče diskusije. To je antidemokratsko ograničavanje slobode”, kaže Čavalić za NAP.

Dodaje da bi usvajanje predloženih izmjena poslovnika ugrozilo i druga radna tijela, poput odbora za ekonomska, ustavna ili pravna pitanja, gdje bi se odlazeći kandidat mijenjao kooptiranjem onog ko je ušao na njegovo mjesto u Parlamentu, bez obzira je li upućen u materiju.

Kada je riječ o izboru ustavnog sudije, Čavalić smatra da se krše procedure, što je izbor ustavnog sudije pratilo od početka, kada predstavnicima javnosti nije dozvoljeno da prisustvuju glasanju.

“Niz procedura je prekršeno, i opozicija i pozicija su prigovarali. Nadam se da ćemo odustati od loših procedura i vratiti stvari na početak ili na četvrtu sjednicu Komisije za izbor i imenovanje. Ali, vjerovatnije je da će parlamentarna većina na sve načine pokušati završiti taj izbor”, zaključio je Čavalić.

#AdmirČavalić #IzmjenePoslovnika #PredstavničkiDom #BiH