Članak

KRIVOTVORIO RAČUNE

Tužilaštvo BiH optužilo Dejana Pudara zbog krađe više od 270.000 KM novca kompanije BHANSA

(Patria) - Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom je obuhvaćen optuženi: Pudar Dejan, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agencije BHANSA sa sjedištem u
Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tokom 2014. i 2015. godine,
podigao novac u valutama KM i euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi
protupravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM.

Prema prikupljenim dokazima, krivično djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge uposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila, pa je tako ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio krivično djelo Pronevjere u službi iz članka 221. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tijekom postupka bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

#BHANSA #GospodarskiKriminalIKorupcija #KrivotvorenjeRačuna #Mostar #NovčaneSredstva #OduzimanjeImovinskeKoristi #Pronevjera #PudarDejan #Svjedoci #TužilacIzPosebnogOdjela #BiH