Članak

OBAVEZE IZ BERLINSKOG PROCESA

Kurti sa Komšićem i Bećirovićem: Kako implementirati sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama

(Patria) - Premijer Kosova Albin Kurti sastao se na marginama Međunarodne humanitarne konferencije za Gazu u Parizu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem. Kurti se Komšiću i Bećiroviću zahvalio na produktivnom sastanku.

“Razgovarali smo o važnosti pune implementacije sporazuma Berlinskog procesa, posebno o slobodnom kretanju sa ličnim kartama i istraživali smo dalju saradnju”, napisao je Kurti na društvenoj mreži X.

Kurti je početkom oktobra izjavio da je za žaljenje što Bosna i Hercegovina nije ratifikovala sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama, postignut prije godinu dana u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana.

On je tada naveo da će od januara 2024. građani Kosova moći da se kreću slobodno u zemlje Evropske unije, ali još uvijek nije sigurno kada će moći da putuju bez viza u BiH.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova i jedina zemlja u regiji koja s Kosovom ima vizni režim.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prilikom prošlosedmične posjete BiH jasno pocrtala da se svi sporazumi iz Berlinskog procesa moraju implementirati.

#AlbinKurti #DenisBećirović #ŽeljkoKomšić #BiH