Članak

ISHOD NEPOZNAT

Šefovi Mossada i CIA-e s premijerom Katara razgovarali o oslobađanju talaca i pauzi u napadima u Gazi

(Patria) - Šefovi CIA-e i Mossada sastali su se u četvrtak u Dohi s katarskim premijerom kako bi razgovarali o parametrima sporazuma za oslobađanje talaca i pauzu u borbama Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, rekao je za Reuters izvor upućen na sastanak. Ishod razgovora je ostao nepoznat.

Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih lidera Hamasa, vodi napore da posreduje između Hamasa i izraelskih zvaničnika u oslobađanju talaca koje su uzeli Hamasovi militanti kada su 7. oktobra upali u Izrael, ubivši 1.400 ljudi.

David Barnea, šef izraelske obavještajne službe Mossad, direktor CIA-e William Burns i katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani održali su sastanak nakon što su se u srijedu navečer katarski posrednici sastali sa zvaničnicima iz političkog ureda Hamasa i razgovarali o potencijalnim parametrima sporazuma.

Prednost trilateralnog sastanka bila je da se sve tri strane okupe za jednim stolom u realnom vremenu kako bi se proces ubrzao, rekao je izvor.

Razgovori su uključivali i diskusiju o dozvoljavanju humanitarnog uvoza goriva u Gazu, što je Izrael do sada odbijao da se ono, kako kaže, ne preusmjeri Hamasu u borbene svrhe.

Izvor je rekao Reutersu u srijedu da su se razgovori dotakli oslobađanja 10 do 15 talaca u zamjenu za humanitarnu pauzu od jednog do dva dana u ratu koji razara Gazu u kojoj je u izraelskim napadima ubijeno preko 10.000 ljudi, od kojih su 40 posto djeca.

#Svijet #CIA #Mosad #Izrael