Članak

DOGOVORI

Blinken u Indiji na razgovorima o Kini i Izraelu

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken održaće razgovore u petak u New Delhiju u želji da ojača Indiju kao protutežu Kini i dobije podršku za svoj stav o izraelskom ratu s Hamasom.

Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin pridružiće se ministru vanjskih poslova
Subrahmanyamu Jaishankaru i ministru odbrane Rajnathu Singhu na godišnjim razgovorima „dva plus dva“ za koje je Indija rekla da će se fokusirati na „saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti“, javio je AFP.

Delhi je dio Quad alijanse zajedno sa Sjedinjenim Državama, Australijom i Japanom, grupacije koja se pozicionira kao bedem protiv rastuće kineske asertivnosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Washington se nada da će čvršći odbrambeni odnos pomoći da se Indija odvoji od Rusije, glavnog vojnog dobavljača New Delhija.

„Naša namjera je da podstaknemo više saradnje na proizvodnji odbrambene opreme svjetske klase koja će zadovoljiti potrebe indijske odbrane i doprinijeti većoj globalnoj sigurnosti“, rekao je Donald Lu, najviši američki diplomata za južnu i centralnu Aziju, uoči putovanja.

Blinken je stigao u New Delhi kasno sinoć iz Južne Koreje, najnovije etape maratonskog
putovanja koje je uključivalo sastanak ministara vanjskih poslova G7 u Japanu i turneju po Bliskom istoku.

„Indijska vlada je bila direktna u svojoj osudi terorističkog napada Hamasa i također se
pridružila horu nacija, uključujući Sjedinjene Države, koji su pozvali na kontinuirani
humanitarni pristup Gazi“, rekao je Lu.

Premijer Narendra Modi rekao je da je „solidaran sa Izraelom“, a prošlog mjeseca Indija je dostavila pomoć Egiptu za palestinske civile iz opkoljenog Pojasa Gaze.

Indija ima dugogodišnji granični spor sa sjevernim susjedom Kinom, sa smrtonosnim sukobom na Himalaju 2020. godine koji je diplomatske odnose doveo u duboko zamrzavanje. Njihova zajednička granica od 3.500 kilometara ostaje dugotrajni izvor napetosti.

„Bićemo zainteresovani da čujemo kako idu razgovori Indije sa Kinom u vezi sa pitanjima granica“, rekao je Lu. „Jedna od mnogih tema za diskusiju biće naša saradnja s Indijom kako bi Indo-pacifik održali slobodnim, otvorenim, prosperitetnim i sigurnim“, dodao je.

Ruska invazija na Ukrajinu takođe će biti na dnevnom redu, rekao je Lu.

#AntonyBlinken #Kina #SAD #Svijet