Članak

BLISKI ISTOK

Zvaničnici Gaze kažu da su bolnice pod novim izraelskim napadima

(Patria) - Zvaničnici Gaze rekli su da je Izrael u petak pokrenuo zračne napade na najmanje tri bolnice ili blizu njih, javio je Reuters.

„Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na brojne bolnice tokom proteklih sati“, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf Al-Qidra za televiziju Al Jazeera. Medicinske ustanove uključivale su najveću bolnicu u Gazi Al Shifa, gdje je Izrael rekao da Hamas ima skrivene komandne centre i tunele, što Hamas negira.

Qidra je rekao da je Izrael gađao dvorište medicinskog kompleksa u gradu Gazi i da je bilo žrtava, ali nije iznio detalje. Izraelska vojska nije odmah komentarisala Qidrinu izjavu.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nisu radile zbog oštećenja od bombardovanja ili nedostatka goriva. Palestinski mediji objavili su u petak video-snimku Al Shife za koju kažu da prikazuje posljedice izraelskog napada na parking gdje su se sklonili raseljeni Palestinci, a novinari posmatrali.

„S obzirom na tekuće udare i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit hiljada tamošnjih civila, među kojima je mnogo djece, koja traže medicinsku njegu i sklonište“, rekao je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Qidra je rekao da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr „svjedoci niza direktnih napada i bombardovanja“ u petak. Rekao je da su udari oko bolnice u Al-Rantisi zapalili vozila, ali su ona djelimično ugašena.

#Bolnice #BolniceUGazi #Gaza #svijet