Članak

PREDSJEDNIK NES-a

Ogrešević: SDA je poslala ružnu poruku, varanjem i laganjem ne možemo do jedinstva

¸(Patria) - Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka.

Navodi se ovo u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.

-Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog
pristupa, ističe Ogrešević.

Kako kaže: "Ako nismo spremni da se borimo za naše stavove i gradimo naš kredibilitet na način da ako je to potrebno da budemo i u opoziciji, onda postajemo neuvjerljivi i pokazujemo slabost kod onih koji nam nisu baš naklonjeni".

"Upravo u HNK smo mogli pokazati čvrstinu tog probosanskog bloka. Baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa. Kapitulacija SDA u HNK je poruka i onima koji su nas poticali na okupljanje", poručuje predsjednik NES-a.

Ogrešević napominje: "Prije svega, mi moramo znati oko čega se okupljamo i na koji osnovama. Moramo biti spremni na iskren odnos, principijelnost, dosljednost, istrajnost. Upravo to je NES BiH pokazao ne samo principijelnim odbijanjem da bude dio državne i federalne vlasti, nego i svojevremenim odbijanjem poziva SDP-a za učešće u vlasti u HNK".

"Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po dubini ni po širini, sa SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNK. Sa lažovima i prevarantima nema pregovora. Bez obzira na sve, NES će i dalje ostati vjeran državi Bosni i Hercegovini i vodit će iskrenu i državotvornu politiku – poručuje Ogrešević.

#NerminOgrešević #NES #probosanskiblok #SDA #VladaHNK #BiH