Članak

UREDNIK PORTALA POLITIČKI.BA

Numanović: Neophodno je formiranje probosanskog bloka

(Patria) - Gostujući u programu Radija BIR, urednik portala Politicki.ba Sead Numanović je komentarisao političku pluralizaciju u Bosni i Hercegovinu, sve jasnije udare SNSD i HDZ na državni poredak, te uticaje međunarodnog faktora.

- Riječ je i o nečemu što možemo nazvati mentalitetskim problemom. To što rade političari ili stranci nije problem, problem je u tome što mi to dopuštamo, pristajemo na to, pa i učestvujemo u tome. Prosto je fascinantno koliko se svijet danas bavi glupostima i nebitnim stvartima. Očigledno je civilizacija, posebno ova zapadna u dubokom vrijenju. Vrijednosti uz koje sam ja odrastao više ne postoje, poništene su društvenim mrežama i ovom četvrtom industrijskom revolucijom. Nove vrijednosti nisu definirane, a u toj tranziciji je jedan haos koji nama posebno ne odgovara, jer znači da postoji realna opasnost da država nestane - rekao je Numanović.

Osvrnuo se na potrebu i mogućnost uspostavljanja sveopšteg probosanskog političkog bloka u Bosni i Hercegovini.

- Neophodan je sveopšti probosanski politički blok. Kada razgovarate sa običnim ljudima, oni traže političara koji će im reći da će ovo biti država, a država postoji ako vladaju dobri zakoni koji se poštuju i ako funkcionišu institucije sistema. Problem je u tome što je politika personalizirana, a stranke međusobno liče jedna na drugu. Sve su liderske i temelje se na tome da se mora održavati kult vođe, gdje se vođa razumijeva kao neupitan i bezgrešan - istakao je Numanović.

Također, govorio je i o odnosu prema Palestini i refleksijama na bh. društvo, spominjući i slučaj kontroverznog izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija koji je kupio mostarski Aluminij, a koji je, kako su mediji objavili, registrirao udruženje pod nazivom "Privredna komora države Izrael u BiH".

Smatra da, ukoliko ima osnova za lažno predstavljanje, da se tim pitanjem trebaju pozbaviti nadležne državne institucije.

#BosnaHercegovina #ČetvrtaIndustrijskaRevolucija #Civilizacija #DobriZakoni #DruštveneMreže #KultVođe #MentalitetskiProblem #PolitickiBa #ProbosanskiBlok #SNSDHDZ #BiH