Članak

NAKON IZVJEŠTAJA IMAJU OBAVEZE

Prekinuta sjednica Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu svakako nije bilo zakona!

(Patria) - Državni ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odlučili su da prekinu današnju sjednicu jer imaju "Važne obaveze", javlja BHRT.

Ovo se desilo samo dan nakon što je predstavljen izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2023., i poručeno da moramo ubrzati reforme i donijeti važne odluke. na putu ka Evropskoj uniji.

Inače, na ovoj sjednici nije bio niti jedan zakon iz 14 prioriteta. Važno je uvijek napomenuti, da 14 prioriteta ne znači isti broj zakona, a usvojenih ranijih pet nije bilo dovoljno za zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. BiH je dobila uslovno zeleno svjetlo, ali je jasno da bez ispunjenja uslova BiH ne može otvoriti pregovore.


I tačka dnevnog reda koja se tiče sporazuma Bosne i Hercegovine sa Frontexom skinuta je s dnevnog reda Vijeća ministara BiH s obzirom na to da ministar sigurnosti Nenad Nešić nije došao na sjednicu.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH na dnevnom redu Vijeća ministara BiH se trebao naći Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu u Bosni i Hercegovini (Frontex).

Međutim, to je skinuto sa dnevnog reda, a ovo pitanje je još jedan potencijalni kamen spoticanja nove vlasti.

#Reforme #VijećeMinistara #BiH