Članak

GLUŠAC ZA NAP

Nametnuta Nikšićeva Vlada najteže oboljele ove godine zakinula za 156,5 miliona KM

Ne nazire se kraj agoniji najteže oboljelih pacijenata u FBiH.

Piše: Delvin Kovač

Ne nazire se kraj agoniji najteže oboljelih pacijenata u FBiH. Fondu solidarnosti za njihovo liječenje do kraja ove godine i dalje nedostaje 60 miliona KM, a sve je izglednije da bi tako moglo i ostati. Stoga, nisu isključeni ni masovni protesti koji su za sada ipak na čekanju.

Podsjetimo, nametnuta Vlada FBiH, premijera Nermina Nikšića, Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Fondu solidarnosti prebacila je mizernih 10 miliona KM, a teret da osiguraju preostalih 60 miliona KM prebacila na kantone.

Predstavnici najteže oboljelih ovih dana u obilasku su cijele FBiH, u nadi da će u pregovorima s kantonalnim vladama i zavodima za javno zdravstvo ipak uspjeti iznaći nedostajuća sredstva. Nažalost, sudeći po ishodu dosadašnjih razgovora, razloga za optimizam nemaju.

Prije tri dana, u ponedjeljak, 6. novembra, pozvani su na sastanak s vlastima u Kantonu Sarajevo (KS). Međutim, do toga nije došlo, jer ih je "izradio" ministar zdravstva KS Haris Vranić, koji se nije pojavio u dogovoreno vrijeme. Taj sastanak bio je zakazan u 8.30 sati u Vranićevom kabinetu.

- Došli smo na taj sastanak, ali nam je sekretarica ministra Vranića rekla da će on umjesto u 8.30, doći u 9 sati. Sačekali smo i do 9, međutim njega ni tada nije bilo, i mi smo morali otići jer smo imali zakazan sastanak u Tuzli.

A bilo bi i apsurdno da ga i dalje čekamo - izjavila je za Patriju predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke "Renesansa" Enida Glušac.

Izradio ih ministar Vranić

Ni sastanak koji je uslijedio u Tuzli nije polučio očekivan rezultat. Glušac kaže da su im predstavnici vlasti Tuzlanskog kantona (TK) rekli kako nemaju zakonskog osnova da ispune ono što im je naložila Vlada FBiH.

- Oni smatraju da ispunjavaju svoj dio obaveze, a pritom im pacijenti od marta nemaju radio-terapiju - razočarano će Glušac.

Međutim, dočekale su ih lijepe vijesti u Posavskom kantonu, gdje su im poručili da nemaju pacijenata na listama čekanja. Tačnije, od 181 teško oboljelog, 135 pacijenata zbrinjava Fond solidarnosti, a preostalih 46 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Glušac podsjeća da je federalni Fond solidarnosti s radom počeo 1. jula 2002. godine. Zakonom je regulisano da se on finansira iz dva izvora - putem redovnih doprinosa svih poreznih obveznika, a isti taj iznos na godišnjem nivou trebala je osigurati Vlada FBiH.

Međutim, govori Glušac, taj zakon ispoštovan je samo u prvoj godini od osnivanja Fonda solidarnosti, a sve naredne Vlada je uplaćivala do 20 posto od predviđenog iznosa.

- U prva tri kvartala ove godine ostvareni su doprinosi od 150 miliona KM, a predviđa se da će za četvrti biti uplaćeno 50 miliona KM, odnosno za cijelu godinu 200 miliona KM.

Glušac: Zakon ispoštovan samo u prvoj godini

Toliko je trebala uplatiti i ova Vlada FBiH, ali je na račun Fonda solidarnosti doznačila svega 33,5 miliona KM. Doda li se tome i onih 10 miliona iz Rebalansa, dolazimo do brojke od 43,5 miliona KM.

Kada sve saberemo i oduzmemo, ispada da je Vlada Fond solidarnosti samo ove godine zakinula za 156,5 miliona KM, što je izuzetno veliki novac.

Jer, da je uplatila iznos predviđen zakonom, naši pacijenti ne bi više ni bili na listama čekanja već bi se liječili po svim evropskim standardima - kazala nam je Glušac.

Naglašava da se i ne zna koliko je ljudi u protekle 22 godine umrlo na listama čekanja, te dodaje kako bi konačno trebalo da neko odgovara za smrt svih tih ljudi.

Za danas u 10 sati predstavnici udruženja najteže oboljelih imaju sastanak s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), a već sutra idu u Goražde, te potom i u Zenicu.

#BiH #EnidaGlušac #Pacijenti #teškoOboljeli #Tuzla #Unsko-sanskiKanton #VladaFederacije #BIH