Članak

DRUGI NAPAD

​Sjedinjene Države napale skladište oružja u Siriji koje se povezuju s Iranom

(Patria) - Američki avioni izveli su u srijedu napad na skladište oružja povezano s Iranom u istočnoj Siriji kao odgovor na napade na američko osoblje, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Ovo je drugi put u otprilike dvije sedmice da su Sjedinjene Države gađale lokaciju u Siriji za koju su rekli da je povezana s Iranom, koji podržava niz naoružanih grupa koje Washington krivi za napade na svoje snage na Bliskom istoku, javio je AFP.

„Američke vojne snage izvele su samoodbrambeni napad na objekat u istočnoj Siriji koji koristi Korpus iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i pridružene grupe. Ovaj napad na dva skladišta oružja izvela su dva američka F-15“, rekao je Austin.

„Ovaj precizan samoodbrambeni napad je odgovor na seriju napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane pripadnika snaga IRGC-Quds“, rekao je Austin, dodajući da su Sjedinjene Države „potpuno spremne poduzeti daljnje neophodne mjere za zaštitu naših ljudi i naših objekata.“

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da se napad kombinuje „sa vrlo jasnim porukama kroz više kanala. A poruka je iranskim visokim čelnicima: 'Želimo da uputite svoje opunomoćenike i grupe milicija da prestanu da nas napadaju'.“

Sirijska opservatorija za ljudska prava rekao je da je u napadu u srijedu ubijeno devet osoba povezanih s grupama koje podržava Iran.

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je da je lokacija u provinciji Deir Ezzor bila pod
nadzorom kako bi Sjedinjene Države mogle odabrati vrijeme za izvođenje napada uz „minimalni broj žrtava“, ali da je to ipak moglo izazvati neke.

„Pratili smo samo nekoliko (ljudi) najviše za koje nemamo nikakvu potvrdu neposredno prije udara“, rekao je zvaničnik.

Američka vojska je 26. oktobra pogodila i dva objekta u Siriji za koje je rekla da ih koriste IRGC i pridružene grupe, ali je ocijenila da ti udari nisu izazvali žrtve. Poput najnovijeg napada, Washington je rekao da su prethodna dva bila odgovor na napade na američko osoblje, koje je od 17. oktobra više od 40 puta gađano raketama i dronovima.

U Iraku se nalazi otprilike 2.500 američkih vojnika i oko 900 u Siriji u sklopu napora da se spriječi ponovno oživljavanje grupe Islamska država.

#Iran #SAD #Sirija #Svijet