Članak

IZBORI U NOVEMBRU 2024.

Republikanski rivali na debati, a Trump odvojeno održao skup

(Patria) - Rivali Donalda Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju održali su debatu, dok je bivši predsjednik odvojeno organizovao skup za svoje pristalice nekoliko kilometara dalje.

Guverner Floride Ron DeSantis kritikovao je Trumpa što je preskočio debatu, koja se vodila u njihovoj zajedničkoj državi Floridi i sugerisao da se slab rezultat stranke na izborima naredne godine treba pripisati Trumpu, javio je Reuters.

Bivša ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley bila je malo blaža u kritikama.

„Svi žele da pričaju o predsjedniku Trumpu. Mogu vam reći da mislim da je bio pravi predsjednik u pravo vrijeme", rekla je.

„Mislim da on sada nije pravi predsjednik“, dodala je.

Sa prvim izborima za nominaciju republikanaca u Iowi za nešto više od dva mjeseca, Trumpovi rivali možda neće imati mnogo više šansi da ugroze prednost koju on drži među republikanskim glasačima u ispitivanju javnog mnjenja, uprkos njegovim višestrukim krivičnim optužnicama.

Po treći put, favorit se nije pojavio na debati, već je u blizini održao rivalski događaj. Trump je dao sve od sebe da uskrati Haley i DeSantisu direktnu metu, umjesto toga fokusirajući se na ono što očekuje da će biti revanš s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U dvije prethodne televizijske debate, Haley i DeSantis, pored Trumpa najpopularniji
republikanci, pazili su da se ne obrušavaju previše na Trumpa iz straha da će otuđiti njegove pristalice, čija će im podrška biti potrebna ako žele osvojiti republikansku nominaciju u julu.

Do izbora je skoro tačno godinu dana - 5. novembra 2024. godine. Trump je održao predizborni skup nekoliko kilometara dalje u gradu Hialeahu koji je većinski hispanski grad, računajući na glasove te zajednice.

#DonaldTrump #Svijet #debate #izbori