Članak

DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Palestinci trebaju vladati Gazom nakon rata

(Patria) - Palestinci bi trebali vladati Gazom nakon što Izrael okonča svoj rat protiv Hamasa, rekle su Sjedinjene Američke Države, odbijajući ideju premijera Benjamina Netanyahua da će Izrael biti odgovoran za sigurnost na neodređeno vrijeme, javlja Reuters.

Iako plan tek treba da se pojavi, američki državni sekretar Antony Blinken je u
najsveobuhvatnijim komentarima o ovom pitanju iznio crvene linije i očekivanja Washingtona za opkoljenu obalnu teritoriju.

„Nema ponovne okupacije Gaze nakon okončanja sukoba. Nema pokušaja blokade ili opsade Gaze. Nema smanjenja teritorije Gaze“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Tokiju.

Blinken je rekao da možda postoji potreba za „nekim prijelaznim periodom“ na kraju sukoba, ali da postkrizno upravljanje u Gazi mora uključivati palestinske glasove. „Mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i Gazu ujedinjenu sa Zapadnom obalom pod palestinskim vlastima“, dodao je.

Netanyahu je u ponedjeljak za ABC News rekao da će Izrael „na neodređeno vrijeme“ imati sigurnosnu odgovornost u enklavi nakon rata. Činilo se da su njegovi komentari u suprotnosti s američkim zvaničnicima koji kažu da Izrael ne želi upravljati Gazom nakon Hamasa.

„Mislim da će Izrael na neodređeno vrijeme imati cjelokupnu sigurnosnu odgovornost jer smo vidjeli šta se dešava kada nemamo tu sigurnosnu odgovornost“, rekao je Netanyahu.

Izraelski zvaničnici su od tada pokušavali da razjasne da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek treba da artikulišu kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojnog prisustva. Izrael je povukao svoje snage iz Gaze 2005. godine.

Palestinska uprava (PA), koja ima ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007. godine, sastavni dio onoga što predviđa za buduću palestinsku državu.

Ali najviši zvaničnici, uključujući predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa, kažu da povratak PA u Gazu mora biti popraćen političkim rješenjem kojim se okončava izraelska okupacija teritorije koju je zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

„(Mi) nećemo ići u Gazu na izraelskom vojnom tenku“, rekao je premijer Mohammad Shtayyeh za PBS ove sedmice.

„Ići ćemo u Gazu kao dio rješenja koje se bavi pitanjem Palestine, koje se bavi okupacijom“, dodao je.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u srijedu je rekao da bi „najbolji scenario“ bio da Palestinske vlasti „nadamo se ponovno osnažene“ preuzmu određenu političku kontrolu nad Gazom.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da Washington i njegovi partneri još uvijek razgovaraju o tome kako bi mogla izgledati struktura upravljanja Gazom. „Vjerujemo da Palestinci trebaju biti zaduženi za svoju budućnost i oni bi trebali biti odlučujući glas i faktor u njihovoj budućnosti“, rekao je.

#AntonyBlinken #Svijet #SAD #izrael #Gaza #Palestina