Članak

PROBLEMI

Ministrica Hota-Muminović održala sastanak s direktorima: Traže se rješenja za nedostatak stručnog kadra u školama

(Patria) - Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović danas je održala sastanak s predstavnicima Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola. Tom prilikom govorili su o izmjenama propisa, usvajanju pravilnika te redefinisanju pedagoških standarda unutar osnovnih škola.

Direktori su iskazali zahvalnost za uvođenje pozicije pomoćnika direktora u osnovnim školama, u skladu s pedagoškim standardima, što je značajno unaprijedilo operativnost i funkcionisanje škola od početka tekuće školske godine.

Naglašeno je kako su se sredstva koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo za male, efektivne projekte, te unapređenje infrastrukture u osnovnim školama pokazala izuzetno značajnim za pokretanje kvalitetnih promjena. Izražena je i nada u nastavak ove prakse i u budućnosti.

Iz Udruženja direktora istakli su da je najveći izazov s kojim se uprave škole trenutno suočavaju nedostatak je stručnog kadra u školama, te je potrebno u narednom periodu poduzeti strateške aktivnosti i korake kako bi se ovaj problem prevazišao.

„Uspješno rukovođenje školama ima veliki utjecaj na kreiranje dobrih uslova za rast i razvoj cijele školske zajednice. U narednom periodu do izražaja će posebno doći liderske vještine direktora i direktorica škola,” navela je ministrica Hota-Muminović.

Kako je dodala, direktori škola u Kantonu Sarajevo, zajedno sa svojim kolektivima, neumorno su radili i rade na unapređenju prilika u obrazovanju te su pokazali da imaju znanja i odgovornost potrebne za vođenje škola.

#BiH #problemi #nedostatakkadra