Članak

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković: Svi oni koji budu kočili EU put morat će izaći pred građane i objasniti im šta rade

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je na današnjoj press konferenciji da su dobili ono za šta su se borili i to riječ „preporučujemo“, a ne „preporučit ćemo“.

„Dobili smo širom otvorena vrata za EU i naravno da tu postoje pravila koja morate ispuniti“, kazao je Konaković.

Kazao je kako ima pravo na ličnu satisfakciju.

„Šta mislite kako bi izgledao izvještaj EK da su se lideri političkih stranaka potukli u Konjicu, da smo sve blokirali. Jedino se isplati ova vrsta kompromisa i dijaloga. Naš konačan cilj je da poboljšamo uslove života, da se ljudi vrate kući. Za nas je ovo važna politička poruka i koja nas obavezuje za dalje. Ali bih prvo birao ekonomski paket podrške“, kazao je Konaković.

Dodao je da postoji razlog za optimizam.

„Želim da pohvalim kolege iz Vijeća ministara BiH na čelu sa predsjedavajućom Krišto“, kazao je.

Dodao je da retorika neće prestati.

„Mi smo imali hrabrosti da ne uđemo u vrstu konflikta a da dobijemo političke poene. Bit će ozbiljno hrabar onaj koji stane pred svoje građane i kaže ja vam ne dam da iskoristite ovu priliku. Bilo ko Dodik, Čović, Konaković, Nikšić. Mi smo rekli da ćemo vratiti Bosnu u fokus i neće se o nama odlučivati bez nas. Vratili smo sistem i da se naše informacije uzimaju kao relevantne. Dodik kaže neću, ali mora objasniti zašto neće osim ako zaista nema drugu agendu. Neće biti lako ni njemu, ni meni. Ja imam optimizam i imamo razlog da nastavimo ovu priču“, kazao je Konaković.

Konaković je kazao da je Dodik spreman da radi na EU putu.

„Nismo mi ti koji su rekli promijenit će se. Politička realnost je nešto čime se bavimo. Čeka nas puno posla. Ali će biti mnogo lakše s ovim jedinstvenim tržištem. Teže će biti i meni i Dodiku izbjegavati priču o evropskom putu“, kazao je Konaković.

#BiH #ElmedinKonaković
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');