Članak

PUT U EU

OBMANA BRISELA Bosna i Hercegovina kao loš student, uslovno može dalje!

(Patria) - Prema objavama medija Bosna i Hercegovina navodno je danas dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Dakle, BiH je loš student koji može dalje, ali prenosi neke predmete i to one najteže.

Naravno, ovo mora odobriti Evropsko vijeće, ali se unaprijed može prepoznati svojevrsna obmana. Jer, uslovno otvaranje pregovora je mazanje očiju javnosti, a zaštita političkih predstavnika koji nisu učinili ništa, ili jako malo, na putu BiH ka EU..

Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Moldavija mogle bi u martu naredne godine početi procedure pregovora o ulasku u Evropsku uniju, pod uslovom da napreduju u reformama, posebno u vladavini zakona i transparentnosti vlasti, saznaje, pak, Politicki.ba.

Kolegij evropskih komesara je razmatrao izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, kao i eventualni Paket proširenja. U fokusu su zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, nakon što su neke zemlje članice na inicijativu Slovenije pokrenule ovo pitanje u svjetlu dodjele ovog statusa Ukrajini.

U tom procesu BiH treba da ispuni osam uslova. Osim toga, EK je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU sa 14 prioriteta koji će također i dalje biti na stolu nakon otvaranja pristupnih pregovora.

#Brisel #EU #BiH