Članak

JOŠ NEMA UZROKA

Ministar zdravstva Hrvatske Beroš: Imamo šest pacijenata sa sumnjom u trovanje, pijte vodu sa česme

(Patria) - Više osoba završilo je u bolnici zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu te da treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

"Svi pacijenti imaju blaže simptome i većina će biti otpuštena na kućno liječenje. Bolesnik u Varaždinu je otpušten na kućno liječenje, petero bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, a vjerovatno i šesti. Na svu sreću riječ je o blažim ozljedama za koje sada treba utvrditi jesu li povezane s konzumacijom pića. Preliminarno možemo reći da je dvoje direktno u vezi s konzumacijom pića, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva rekao je da sve insitucije rade svoj posao, postupa se sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije, a zdravstveni sustav je spreman za izazove.

"Pravodobno je izvještena policija i sva nadležna tijela, DORH i DIRH, stoga je postupanje u toku.

Naglasio je kako nema mjesta panici, ali da je nužno biti oprezan.

Na pitanje zašto javnost nije odmah obaviještena Beroš je rekao kako su institucije čekale nalaze.

"Paradigmu ponašanja preokrenula je situacija, počeli su se javljati slični slučajevi kemijskih ozljeda i u drugim gradovima. Nakon prvog slučaja u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu se radi. Konzumacija pića mogla je biti incidentalna, piće je moglo biti promijenjeno na neki način. Nismo u tom trenutku smatrali da treba dizati paniku. No kada smo jučer poslijepodne saznali za pojavu novih slučajeva, izašli smo u medije i rekli što znamo. Izašli smo kad smo procijenili da postoji opasnost, pojasnio je ministar.

Osvrnuo se i na poruke koje su se proširile društvenim mrežama. Beroš je rekao kako institucije provjeravaju ko je pustio lažne informacije u javnost.

"Te informacije su bile lažne, krivotvorene i puštene u javni prostor s aspekta širenja panike. Kada rezultati analiza budu poznati institucije će izvijestiti javnost."

Otkrio je kako hospitalizirani pacijenti nisu pili iste napitke što dodatno baca sumnju na moguću sugestibilnost simptoma.

"Neki su čak konzumirali slane štapiće. Moramo sve skupa povezati, a ne plašiti javnost. Izvijestit ćemo javnost kad se uspostavi veza, a dotad načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže koja bi trebala biti zdravstveno u potpunosti sigurna, rekao je Beroš.

Smatra da je država adekvatno reagirala.

"Država radi što treba. Sigurnost je na prvom mjestu. Ako je procjena takva da bude uključena i SOA, bit će uključena", zaključio je Beroš.

#Hrvatska #trovanje #voda #Region