Članak

ODRŽANO OKUPLJANJE

Španska desnica protestuje protiv davanja amnestije katalonskim separatistima

(Patria) - Hiljade krajnje desničarskih demonstranata okupilo se u utorak ispred sjedišta španskog premijera Pedra Sancheza protiv njegovog prijedloga zakona kojim se daje amnestija katalonskim separatistima, javio je AFP.

Sanchezov kontroverzni prijedlog zakona nastoji dati amnestiju Kataloncima koji su procesuirani zbog njihove umiješanosti u neuspjeli pokušaj otcjepljenja od Španije 2017. godine. Zakon bi omogućio Sanchezu da dobije podršku poslanika stranaka koji se zalažu za nezavisnost Katalonije, što je neophodno za formiranje vlade.

Skoro 7.000 demonstranata okupilo se u utorak, prema navodima vlasti, noseći plakate sa natpisima „ne amnestiji“ i „Španija ne plaća izdajnike“.

Neke demonstrante rastjerala je policija silom i suzavcem. Lakše je povrijeđeno 39 osoba, uključujući 29 policajaca, rekli su za AFP iz madridske hitne službe, dok je šest osoba uhapšeno zbog narušavanja mira, navodi se u privremenom izvještaju lokalnih vlasti.

Drugi su ranije pokušali da dođu do parlamenta, koji je zabarikadirala policija.
Demonstracije je sazvalo nekoliko grupa krajnje desnice, a podržala ih je stranka krajnje desnice Vox, koju je na događaju predstavljala čelnica njene parlamentarne grupe Pepa Millan, koja je okupljenima rekla da je njena stranka došla da protestuje „mirno“.

U ponedeljak uvečer, nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred sjedišta Španske socijalističke radničke partije (PSOE) u Madridu, Barceloni i Valenciji.

Sanchezov tim je rekao da je uvjeren da će ispuniti dogovor sa katalonskim strankama. U poruci na mreži X, Sanchez je u ponedjeljak kritikovao „uznemiravanje“ od strane demonstranata čije ponašanje je slično „napadu na demokratiju“.

#separatisti #Španija #Svijet