Članak

SAD

Blinken u Seulu na pregovorima o vezama Sjeverne Koreje i Rusije

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi danas doputovati u Seul na razgovore sa svojim južnokorejskim kolegom, dok saveznici pojačavaju saradnju suočeni sa rastućom zabrinutošću zbog bližih vojnih veza Sjeverne Koreje s Rusijom, javio je Reuters.

Dvodnevna posjeta, prva od strane američkog državnog sekretara u dvije i po godine, dio je Blinkenovog šireg putovanja po Aziji koje uključuje sastanke sa kolegama iz G7 i bilateralne razgovore s japanskim zvaničnicima u Tokiju, kao i kasniju posjetu u Indiji.

Posjeta Seulu dolazi nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja, zajedno s Japanom, osudile, kako kažu, snabdijevanje Sjeverne Koreje oružjem i vojnom opremom Rusiji. Washington i Seoul vide tješnje vojne veze između Sjevera i Rusije, za koju se smatraju da pati od nedostatka municije u ratu s Ukrajinom, kao pokušaj Pjongjanga da osigura strateške vojne kapacitete.

Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje špijunskog satelita u orbitu nakon što dva puta ove godine nije uspjela. Južnokorejska špijunska agencija saopštila je prošle sedmice da je Sjeverna Koreja u završnoj fazi priprema za lansiranje nakon što je dobila tehničku pomoć od Rusije.

Pjongjang i Moskva su negirali tvrdnje o sporazumima o oružju, dok su njihovi lideri obećali bližu vojnu saradnju kada su se sastali u septembru na dalekom istoku Rusije.
Vojska Južne Koreje saopštila je u ponedjeljak da je u pripravnosti zbog mogućih provokacija Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang odredio 18. novembar kao „dan raketne industrije“ u znak sjećanja na prošlogodišnje lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM). Sjeverna Koreja je u novembru 2022. testirala ICBM Hwasong-17, oružje koje je potencijalno moglo isporučiti nuklearnu bojevu glavu bilo gdje unutar Sjedinjenenih Država.

Uz pomoć Sjedinjenih Država, Južna Koreja također planira lansirati svoj prvi špijunski satelit 30. novembra na raketi SpaceX Falcon-9 iz baze američke vojske Vandenberg.
Američki zvaničnik je rekao da su Sjedinjene Države ostale fokusirane na Indo-pacifik uprkos drugim globalnim izazovima i da je Blinkenovo putovanje pokazalo takvu „trajnu“ posvećenost.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin također bi ove sedmice trebao posjetiti Južnu Koreju na putovanju koje će uključivati Indoneziju i Indiju. U Washingtonu su američki i južnokorejski zvaničnici održali razgovore o ilegalnim cyber aktivnostima Sjeverne Koreje za koje kažu da finansiraju njene nezakonite programe naoružanja, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. U izvještaju Ujedinjenih nacija navodi

se da je Sjeverna Koreja pojačala krađe kriptovaluta, koristeći sofisticirane tehnike da bi ukrali više u 2022. nego bilo koje druge godine.

#AntonyBlinken #Rusija #SAD #SjevernaKoreja #Svijet