Članak

SASTANCI

Najviši diplomati G7 razgovaraju o tome šta nakon rata u Pojasu Gaze

(Patria) - Ministri vanjskih poslova G7 razgovaraju na dvodnevnom samitu u Tokiju o tome kako revitalizirati mirovne napore na Bliskom istoku i o „danu poslije“ u Pojasu Gaze nakon što se tamošnji sukob završi, javio je Reuters.

Tema je pokrenuta tokom radne večere kasno u utorak, navodi se u saopštenju domaćina Japana, a Grupa sedam (G7) će danas nastaviti razgovore o Izraelu i Gazi, ratu u Ukrajini i Kini. U saopštenju nema detalja o opcijama o kojima raspravljaju ako Hamas bude protjeran iz Gaze. Izrael je do sada bio nejasan u pogledu svojih dugoročnih planova za Gazu.

U nekim od prvih direktnih komentara na ovu temu, premijer Benjamin Netanyahu je ove sedmice rekao da će Izrael tražiti da ima sigurnosnu odgovornost za Gazu „na neodređeno vrijeme“.

Međutim, izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je za Wall Street Journal da Izrael želi da teritorija bude pod međunarodnom koalicijom, uključujući Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i većinske muslimanske zemlje, ili da njome upravljaju lokalni politički lideri.

Diplomate u Washingtonu, Ujedinjenim nacijama, Bliskom istoku i drugdje razmatraju opcije. Razgovori uključuju raspoređivanje multinacionalnih snaga u post-ratnu Gazu, privremenu administraciju predvođenu Palestincima koja bi isključila političare Hamasa, donijela sigurnost i upravljačke uloge za susjedne arapske države i privremeni nadzor UN-a nad teritorijom.

Ministri vanjskih poslova G7 trebali bi danas objaviti saopštenje u kojem se spominje kriza između Izraela i Gaze. Saopštenje će predstaviti „jedinstveni stav“ G7 o situaciji na Bliskom istoku, rekao je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Očekuje se da će uključiti poziv na humanitarne pauze, privremene pauze u borbama kako bi se omogućila pomoć Gazi Grupu G7 čine Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države, a u pregovorima učestvuje i Evropska unija.

#G7 #Svijet