Članak

BIVŠI FEDERALNI PREMIJER

Novalić: U Parlamentu smo u mraku, nemamo nikakvog plana rada Vlade FBiH iz koje je opet protjerana ekonomija

Govoreći o očekivanom Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, Novalić kaže da EU u ovom momentu ima 'mnogo preča posla sa Ukrajinom i Gazom'.

(Patria) - Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je potpredsjednik i zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, te bivši federalni premijer Fadil Novalić.

Govoreći o očekivanom Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, Novalić kaže da EU u ovom momentu ima 'mnogo preča posla sa Ukrajinom i Gazom'.

Korak unazad

- Nije joj pretjerano stalo do unutrašnjih pitanja u kojima smo i mi. Priča s prioritetima nije dominantna u ovome svemu. Pokazatelj je Sjeverna Makedonija koja je čak promijenila i ime, pa nije dobila to što treba - ističe Novalić.

Dodaje da iz EU možemo dobiti neki pozitivan signal, ali da je Zakon o VSTV-u ipak korak nazad.

Upitan kako ocjenjuje rad Vlade i Parlamenta FBiH, odgovorio je:

"Ovo je prva godina da ni kao parlamentarac, ni kao bivši premijer nemam ovogodišnjeg plana rada Vlade. Mi u parlamentu smo u mraku, nemamo nikakvog plana rada".

Komentarišući zašto ne zasjeda Zastupnički dom, Novalić kaže kako je to pitanje za Vladu, i ovu većinu "koja je labava".

- Odgovor je u toj labavoj većini, za svako pitanje se oni moraju složiti, postoje neki problemi tamo unutar koalicije. Tamo nešto ne štima. Nije funkcionalna, nije prirodna - kategorički će Novalić.

Govorio je i o najavi povećanja minimalne plate.

- Ja tu reagiram kao poslovan čovjek. Hoću da dokažem svima da pitanje minimalne plate nije političko - SDP ga je pretvorio u političko.

To je, prije svega, ekonomsko i stručno pitanje. Treba da bude riješeno izračunima, jer postoje neka pravila.

Minimalnu platu određuje država, prije svega da zaštiti svoje prihode. To je razlog zašto ga država donosi.

Važno je prvo da se smanje obaveze, pa da onda govorimo i o rastu minimalne, ali i svake druge plate - navodi Novalić.

Pojašnjava i da je zakon još 2018. upućen u parlamentarnu proceduru.

- Za takvo teško pitanje nije bilo većine. Tamo su se pojedini članovi stranaka plašili tog pitanja i nisu ga stavili na dnevni red - istakao je.

Pronaći krivca

Do kraja godine očekuje se veliki gubitak u poslovanju Elektroprivrede BiH, a Novalić smatra da je to uvod u priču o poskupljenju električne energije.

- Statistički, ako pogledate, Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku.

Mi smo prije tri godine uzeli akumuliranu dobit 92 miliona i poslali na Hranjen. Pazite, ne uzimate od gubitaša pare.

Onda sam shvatio da nije glavno pitanje to, već poskupljenje struje. Ona će poskupjeti. I treba naći krivca za to.

Već je plasirana ta vijest. Struja će poskupjeti, a poslovanje Elektroprivrede je tekuća stvar - smatra Novalić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH morat će zatražiti usluge bivšeg ministra i bivšeg direktora - Nermina Džindića i Admira Andelije.

- Oni su doveli nekompetentne ljude. Džindić i Andelija su iz privrede, iz sistema. Ovdje imamo ljude iz politike koji ne mogu odgovoriti ovom teškom zadatku - ocjenjuje Novalić.

Upitan da pojasni zašto od osnivanja Fonda solidarnosti ni u jednoj kalendarskoj godini nije ispunjena zakonska obaveza finansiranja njihovog rada, Novalić je rekao:

"Trebalo je prvo stabilizirati federalni budžet, i to je trajalo 4-5 godina. Onog momenta kad smo stabilizirali budžet, da bismo ga mogli koristiti za razvojne potrebe, došla je korona.

2022. i 2023. su ponovo godine velikog suficita i tad je trebalo reagirati. Lijekovi su poskupjeli.

Nije problem da treba Vlada FBiH da dodaje, samo je dodala malo, trebala je 30-40 miliona. Mi smo ostavili novac koji može to da uradi".

Bez posljedica

Novalić ističe i da je SDA vrlo velika stranka i u punom smislu demokratska.

- Ja sam potpredsjednik u tijelu koje broji devet članova. Isključivi motiv mi je da u fokusu FBiH ostane ekonomija. Ja sam je u SDA unio.

Ekonomija je opet protjerana iz ove Vlade. Drugi motiv je - želim u stranku unijeti korporativni model - navodi Novalić.

Iznio je i očekivanja od drugostepene presude u predmetu "Respiratori".

- O postupku ne mogu govoriti. Motivi i oni koji su to kreirali su sad došli do toga zbog čega su to kreirali i da će sad bar u drugostepenom prepustiti to pravosuđu.

Pravosuđe već zna po struci donijeti presudu. Moje šanse su sad bolje, jedini ja znam da nije bilo ništa. Ja bih postupio isto jer nisam napravio nijednu grešku - dodao je.

Na kraju je poručio da nema nikakvih posljedica nakon što je stavljen na američku crnu listu.

- Nemam imovinu ni u Tuzli, a ne u Americi. Nemam nikakvih posljedica - zaključio je Novalić.

#FadilNovalić #VladaFederacije #bih