Članak

ZAJEDNIČKA VOJNA OBUKA

Britanski ambasador u posjeti vojnicima OS BiH i Ujedinjenog Kraljevstva na Manjači

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly i načelnik štaba 6. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Anto Klajić posjetili su danas Glavni poligon OS BiH za obuku na Manjači u cilju praćenja realizacije dijela zajedničke vojne obuke OS BiH i Ujedinjenog

(Patria) - Britanski ambasador u BiH Julian Reilly i načelnik štaba 6. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Anto Klajić posjetili su danas Glavni poligon OS BiH za obuku na Manjači u cilju praćenja realizacije dijela zajedničke vojne obuke OS BiH i Ujedinjenog Kraljevstva koja se realizuje na ovoj lokaciji.

Prilikom obilaska poligona za obuku "Manjača", održan je brifing od strane koordinatora zajedničke obuke, u okviru kojeg su gosti upoznati sa dinamikom realizacije ovogodišnje zajedničke obuke, koja uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva.

Tokom posjete gosti su imali priliku i da se upoznaju sa aktivnostima i zadacima jedinica koje učestvuju na predmetnoj obuci koja omogućava vojnim licima iz obje države da razmijene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om.

Ovom prilikom, ambasador Reilly je istakao zadovoljstvo realizacijom još jedne zajedničke obuke.

- Ova zajednička obuka predstavlja nadogradnju dugoročne saradnje u razvoju odbrambenih kapaciteta između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, kroz koju će vojno osoblje i jedinice širom zemlje biti u mogućnosti napredovati kroz obuku, mentorstvo i razmjenu vještina.

Obuke poput ove direktno podržavaju ambicije Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim operacijama podrške miru. Zajedno možemo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari ove ambicije - poručio je Reilly.

#ambasador #BiH #JulianReilly #Manjača #UjedinjenoKraljevstvo