Članak

TELEFONSKI RAZGOVOR

Bećirović s predsjednikom Egipta: Hitno zaustaviti nasilje i ubijanje nedužnih civila u Gazi

Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta.

Ovo je prvi razgovor najviših čelnika dvije zemlje nakon više od jedne decenije.

Tokom telefonskog razgovora o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, složili su se da je potrebno hitno zaustavljanje nasilja i ubijanja nedužnih civila u Gazi.

Bećirović je još jednom snažno osudio napade na civile i bombardovanje u kojem se u najvećoj mjeri ubijaju djeca i žene.

Konstatirao je da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Također je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta u smjeru urgentnog rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog naroda.

Bećirović je poručio da je Bosna i Hercegovina u stalnoj komunikaciji i s našom ambasadom u Egiptu, radi evakuacije bh. građana iz Gaze, te je izrazio nadu da će im što skorije biti omogućena evakuacija.

Bećirović i el-Sisi razgovarali su i o odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta, vodeće arapske zemlje sa više od 110 miliona stanovnika.

Bosna i Hercegovina ima dobru bilateralnu saradnju s Egiptom, a postoji mogućnost da bude značajno unaprijeđena.

Bećirović je tokom razgovora naglasio da se bilateralni odnosi mogu unaprijediti na polju ekonomske, odbrambene, obrazovne i kulturne saradnje, te na polju turizma.

#BliskiIstok #DenisBećirović #Egipat #Predsjedništvo #BiH