Članak

PREDSJEDNIK Rs

Dodik: Otcjepljenje Rs-a nije plan njenog rukovodstva, nismo ni za kakav oblik nasilja

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je da otcjepljenje Rs-a nije plan njenog rukovodstva, ali je istakao da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže RS.

Dodik je rekao da su među tim zemljama i članice EU, ali i druge zemlje svijeta.

“Nama ne treba više”, rekao je Dodik u intervjuu za hrvatski nedjeljnik “Nacional”.

Odgovarajući na pitanje da li je među tim zemljama i Rusija, Dodik je rekao da je Ruska Federacija sada zauzeta nekim svojim problemima i pitanjima, ali da će je pitati.

“Rusija poštuje teritorijalni integritet BiH i to je zvanična politika s kojom se mi sauočavamo. A kako će se Rusija ponašati u trenutku novog činjeničnog stanja, to tek treba da vidimo”, rekao je Dodik.

Ponovio je da će Rs proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, jer bi to bilo potpuno rušenje Republike srpske.

“Istog trenutka ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i proglasiti nezavisnost Republike srpske. Šta drugo da radimo? Samo potvrđujem opredjeljenje političkog i državnog rukovodstva i naroda Republike srpske da ako se dirne u imovinu, onda je Republika besmislena, nema njenog postojanja. Mi je moramo braniti i donijećemo takvu odluku”, rekao je Dodik.

On je ponovio da plana o otcjepljenju Republike srpske nema, ali da je to opcija koju ne treba isključiti.

“Dakle, ni Srbi, ni Hrvati, ni muslimani-Bošnjaci, ni međunarodna zajednica nije zadovoljna BiH. Zato treba dati neko rješenje, a mi predlažemo da se vratimo izvornom Dejtonu ali ta se opcija ne razmatra”, zaključio je Dodik.

Kazao je da se Republika srpska bori, ali da to ne znači da treba posegnuti za bilo kakvim oblicima nasilja.

#imovina #MiloradDodik #otcjepljenje #BiH