Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Pakistanca koji je krijumčario migrante

Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Hassana Taimura, rođenog 2003. u mjestu Palia, Pakistan, državljanina Pakistana, koji se nalazi u pritvoru.

(Patria) - Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Hassana Taimura, rođenog 2003. u mjestu Palia, Pakistan, državljanina Pakistana, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 26. septembra ove godine, oko dva sata poslije ponoći, u uslovima smanjene vidljivosti, u okolini Zvornika izvršio krijumčarenje 20 migranata, državljana Afganistana, među kojima i jedne maloljetne osobe, sa područja Srbije, preko rijeke Drine, na teritoriju BiH.

Navedeni migranti kod sebe nisu posjedovali identifikacione dokumente, a optuženi je krivično djelo počinio znajući da ove osobe ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemljama EU.

Postupio je na taj način protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

Krijumčarenje je izvšeno u dva navrata, korištenjem gumenog čamca i izazivanjem opasnosti po sigurnost i živote migranata, a optuženi je nakon što je uočen od policijskih djelatnika Granične policije i SIPA-e BiH, pokušao pobjeći, u čemu je spriječen i uhapšen.

Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi, preko državne granice nedozvoljeno preveo više migranata, od kojih jedna osoba nije navršila 18 godina života, čime je počinio krivično djelo Krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

#Tužilaštvo #Optužnica #Pakistan #migranti #CrnaHronika