Članak

STOP LITIJU

Aktivisti prekinuli skup o rudnim resursima Srbije: Nećete od građana napraviti ekološke izbjeglice

Foto: Anadolu/Arhiv

(Patria) - Članovi srbijanskog Saveza ekoloških organizacija (SEOS) prekinuli su u Beogradu skup o rudnim resursima Srbije.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da su članovi SEOS-a prekinuli skup o rudnim resursima Srbije kako bi spriječili ministarku rudarstva i energetike u toj zemlji Dubravku Đedović Handanović i njezine istomišljenike "da od građana naprave ekološke izbjeglice".

Ativisti su rekli da su prekinuli namjeru "ekipice Dubravke Đedović i stranih kompanija" da građanima Srbije "namjene sudbinu ekoloških izbjeglica".

"Spriječili smo ovo društvo u namjeri da zarade milijarde a da našu zemlju pretvore u koloniju rudarskih kompanija", rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, na ulazu u svečanu dvoranu gdje se održavao skup o rudarskim resursima Srbije došlo je do naguravanja sa zaštitarima, ali nije bilo primjene sile.

U Srbiji su krajem 2021. i početkom 2022. organizovani masovni protesti protiv iskopavanja litijuma kada je britsko-australijska kompanija Rio Tinto planirala otvoriti rudnik litijuma u području rijeke Jadar.

Iako je Vlada Srbije nakon tih protesta donijela odluku kojom je zaustavila sve odluke u vezi projektom Rio Tinto članovi Saveza ekoloških organizacija nastavili su proteste i akcije te traže da se trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.

#region #SavezaEkološkihOrganizacija #Beograd #RudniResursiSrbije #EkološkiUstank #AleksandarJovanovićĆuta #DubravkaĐedovićHandanović #EkološkeIzbjeglice #SpriječiliZaraduMilijarde #KolonijaRudarskihKompanija #ProtestiLitijum