Članak

NAŠA STRANKA IMALA PRILIKU

Referenduma nema, Mandić ostaje do novih izbora: Trojka ide zajedno, ali kandidata daje SDP ili NIP

Foto: Patria

Piše: Amra Vrabac

Referendum o opozivu načelnika Općine Centar Srđana Mandića definitivno neće biti održan. Iako su bila zakazana tri datuma 17. septembar, pa 22. oktobar i u konačnici 26. novembar, zbog opstrukcija u nabavci glasačkog materijala referendum nije moguće održati. A odluka o opozivu izglasana je još u julu.

Sada nema svrhe ni da Općinsko vijeće donosi novu odluku o referendumu s obzirom da bi cijeli proces ušao u izbornu godinu, a što prema Izbornom zakonu BiH nije preporučljivo, a pri tome nije ni racionalno jer su redovni lokalni izbori u oktobru.

Tako će Mandić ostati načelnik do narednih lokalnih izbora. No, preostali dio mandata neće mu biti ugodan. Većinu u Općinskom vijeću nema, pa su tako propale posljednje dvije sjednice na kojima je trebao biti razmatran Budžet Općine Centar za 2024. godinu.

Opoziv koji su inicirali vijećnici Naroda i pravde koji imaju i najbrojniji klub u OV, uz podršku još nekoliko vijećnika, zadao je glavobolje i predsjednicima NIP-a i Naše stranke. Dok je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao da nije znao šta će uraditi vijećnici NIP-a iako je bio upoznat sa nezadovoljstvom vijećnika (ne)radom Mandića, predsjednik Naše stranke Edin Forto kratko je poručio: „Pored ovakvih prijatelja ne trebaju nam neprijatelji“. No, čini se da cijela situacija nije narušila odnos Konakovića i Forte koji su i državni ministri.

S jedne strane NIP nije uspio dovesti referendum do kraja što se može smatrati neuspjehom, ali sa druge strane drže većinu u Vijeću što je neuspjeh Mandića kao načelnika. Također, Mandić je poručivao da se ne boji referenduma ali je učinio sve da opstruira i uspori nabavku listića.

U ovoj situaciji nema pobjednika, a naredni izbori pokazat će koliko je koncept trojke održiv u općini Centar. SDP je u ovoj situaciji bio na strani Mandića.

Iako se trojka priprema za lokalne izbore i planira ponovo kandidirati zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike, NIP Centar nije spreman dati podršku Mandiću. No, on sigurno neće ni biti kandidat jer je nakon eliminisanja Lejle Brčić iz Upravnog odbora KCUS-a stao na njenu stranu i ušao u sukob sa Fortom.

„Odreći se znanja i iskustva Lejle Brčić može samo neko ko je ili politički amater i kalkulant ili neko ko ima skrivene motive i zadnje namjere. Posebno je za svaku osudu način na koji je ovo urađeno, bez najave, bez razgovora, kao da je u pitanju članica oponentske stranke. Šta god da je pozadina ove odluke, ovo je još jedna u nizu ozbiljnih grešaka aktuelnog predsjednika Naše stranke. Šteta, velika šteta... – naveo je Mandić na svojoj Facebook stranici početkom oktobra.

S obzirom na turbulencije i u Našoj stranci, ali i NIP-u, trojka će imati težak zadatak pronaći zajedničkog kandidata koji će biti prihvatljiv za sve tri stranke. Naša stranka je iskoristila svoju šansu na prošlim izborima, a naredne godine kandidata bi trebali ponuditi SDP ili Narod i pravda.

#načelnik #NIP #OpćinaCentar #SDP #SrđanMandić #trojka #BiH #izdvojeno