Članak

ABDULHAKEEM AL-TUWAIJRI

Željo predstavio novog trenera, kaže da mu je inspiracija Ivica Osim

U Plavom salonu sarajevskog stadiona Grbavica danas je predstavljen novi šef stručnog štaba Fudbalskog kluba (FK) Željezničar Abdulhakeem Al-Tuwaijri.

Foto: Patria

(Patria) - U Plavom salonu sarajevskog stadiona Grbavica danas je predstavljen novi šef stručnog štaba Fudbalskog kluba (FK) Željezničar Abdulhakeem Al-Tuwaijri, piše SCsport.ba.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, potpredsjednik Želje Jusuf Tanović je rekao da je dolazak Al-Tuwaijrija isključivo tehničko-poslovne prirode, te da nema veze s potencijalnim investiranjem u klub s Grbavice.

Ipak, prije svega ostalog, zahvalio se donedavnom predsjedniku Upravnog odbora Edisu Kovačeviću na njegovom značajnom angažmanu u prethodne dvije godine.

- Iako je povod konferencije druga tema, na početku bih se zahvalio bivšem predsjedniku Edisu Kovačeviću na sjajnoj saradnji i liderstvu tokom jednog od najtežih perioda u historiji kluba.

Stabilizovali smo poslovanje, sanirali mnoge dugove i postavili temelje za dalji razvoj kluba. Takav jedan iskorak predstavljamo vam danas - rekao je Tanović.

Potom je predstavio novog šefa stručnog štaba Željezničara, ali i objasnio da to nema veze s potencijalnim investiranjem u Plave.

- Njegov angažman je plod saradnje sa Fudbalskim savezom Saudijske Arabije. Ovaj dogovor nema veze s potencijalnim investitorom, mi investitora nastavljamo tražiti.

Na osnovu ovog dolaska stigao je i mladi Abdulmalik Al-Jaber. Očekujemo da u saradnji sa Jozakom stvorimo partnerstvo na zadovoljstvo sa obje strane jer je on veliki prijatelj našeg kluba - naveo je Tanović.

Nakon toga prisutnima se obratio i novi šef stručnog štaba Željezničara.

- Zadovoljstvo je biti ovdje, hvala klubu. Plan, ideja i strategija su tu. Ponosan sam što sam dio ovog kluba i historije, privilegovan sam.

Želim da se zahvalim menadžmentu iz Saudijske Arabije koji su mi dali podršku i omogućili ovo. Želimo da stvorimo partnerstvo na obostrano zadovoljstvo - istakao je Al-Tuwaijri.

Ističe kako Željezničar želi vratiti tamo gdje i zaslužuje.

- Cilj je da budemo tamo gdje trebamo biti i da se vratimo gdje zaslužujemo biti. Znamo da imamo kvalitetu, želimo uz pomoć struktura nastaviti dobar posao - ističe novi trener ekipe sa Grbavice.

Tanović je istakao kako nije realno očekivati da će tim predvoditi već protiv Borca.

- Odmah ćemo krenuti u proceduru za radnu dozvolu, nadamo se da ćemo završiti tokom reprezentativne pauze. Za utakmicu protiv Borca to nije realno - kazao je Tanović.

Saudijski stručnjak ističe kako je gledao neke utakmice ekipe Plavih.

- Gledao sam neke utakmice, posljednja je bila ona protiv Sarajeva. Imam sliku ekipe i zamisao kako bi trebala izgledati. Znamo situaciju s timom. Bitno je da analiziramo šta trebamo popraviti - istakao je Al-Tuwaijri.

Tanović je govorio i o dužini ugovora, ali i istakao kako pozicija Bekrića nije ugrožena.

- Imamo ideje šta moramo učiniti za ovako kratak period. Ozbiljan rad nam slijedi, imamo viziju kako želimo poboljšati tim tokom pauze. Navijači moraju pokazati vjeru u ovaj koncept, a mi smo sigurno da možemo iznijeti.

Uvjereni smo da je ovo prava odluka. Pozicija Bekrića nije ugrožena, on će biti skroz involviran u ovaj projekat, ali sa mnogo povoljnijim uslovima. Al-Tuwaijri je potpisao ugovor do kraja sezone, imat će uslove baš kao i svaki drugi trener. Imaju priliku da se dokažu - istakao je Tanović.

Saudijski stručnjak je izjavom pokazao i poštovanje prema historiji i istinskim legenadama Željezničara, ali i prema navijačima.

- Ivica Osim je moja inspiracija. Klub je nevjerovatne veličine - istakao je Al-Tuwaijri.

Ovaj stručnjak kaže kako je svjestan da skepticizam postoji, ali da će rezultati govoriti.

- Lako je suditi bez poznavanja grada, trenera i ličnosti. Ovo je najbolji pokazatelj mog karaktera, prvi sam trener u Bosni i Hercegovini iz Saudijske Arabije. Skepticizam je opravdan, ali rezultati će sve reći.

Analizirat ćemo situaciju, vidimo da se računalo više na iskusne igrače. Kod nas će do kraja polusezone biti miks, vidjet ćemo šta tim može. Želim da imam najbolje ljude pored sebe. Mislim da imam jednog od najboljih pomoćnika u Luci Guerri - ističe 44-godišnji stručnjak.

S Al-Tuwaijrijem je na Grbavicu stigao i kondicioni trener Luca Carlo Guerra iz Italije. Guerra je radio u velikanima poput Napolija, Bayerna i Evertona, te je magistar teorije i atletskog treninga u fudbalu na Univerzitetu u Pisi, kao i maigstar sporta na Univerzitetu u Bologni.

#FKŽeljezničar #fudbal #PremijerLiga #Sport