Članak

AUKCIJA U GENEVI

Plavi dijamant 'Bleu Royal' mogao bi dostići cijenu od rekordnih 46 miliona eura

Plavi dijamant "Bleu Royal" možda će postati najskuplje prodat dragi kamen na svijetu kada bude ponuđen na aukciji kuće "Christie's" u utorak u Genevi.

(Patria) - Plavi dijamant "Bleu Royal" možda će postati najskuplje prodat dragi kamen na svijetu kada bude ponuđen na aukciji kuće "Christie's" u utorak u Genevi.

"Bleu Royal" najskuplji je predmet u zbirci za koju će se ovog mjeseca nadmetati kupci na aukciji na Genevskom jezeru.

U zbirci su i brojni predmeti iz svijeta filma, pa će se u ponudi naći i biserna ogrlica koju je nosila glumica Audrey Hepburn u filmu "Praznik u Rimu", te sat Marlona Branda iz filma "Apokalipsa danas".

Plavi dijamant od 17,61 karata najveći je dragi kamen intenzivne plave boje koji je ponuđen na aukciji, a ugrađen je u prsten i 50 godina bio dio privatne zbirke.

Očekuje se da će "Bleu Royal" biti prodat po cijeni između 32 i 46 miliona eura na aukciji pod nazivom "Čudesni dragulji Christie'sa", prenosi Hina.

Dijamanti žive plave boje sa više od 10 karata izuzetno su rijetki. Od osnivanja 1766., kuća "Christie's" prodala je tek tri takva dijamanta, sve u posljednjih 13 godina.

"Bulgari Blue" prodat je za 14,7 miliona eura 2010., "Winston Blue" za 22,2 miliona eura 2014., te "Oppenheimer Blue" za 53,6 miliona dolara 2016.

Sat "Rolex GMT-Master" iz 1972. nosi na poleđini gravirani potpis "M. Brando", Oscarom ovjenčanog glumca.

Brando je taj sat darovao kćeri Petri 1995. koja ga je zatim poklonila svom suprugu 2003., a zatim je taj dar bio prodat na aukciji 2019. za 1,8 miliona eura i očekuje se da bi mogao u Genevi postići cijenu veću od dva miliona eura.

#Aukcija #dijamant #geneva #magazin1 #zanimljivosti