Članak

SAD IM SAVEZNIK

Sjedinjene Države poslale nuklearnu podmornicu na Bliski istok, Izrael pozdravio potez

(Patria) - Američka mornarica poslala je nuklearnu podmornicu na Bliski istok, objavila je vojska u rijetkom saopštenju te vrste na društvenim mrežama, javile su agencije.

„5. novembra 2023. podmornica klase Ohio stigla je u zonu odgovornosti Centralne komande SAD“, objavila je Centralna komanda SAD (CENTCOM) u objavi kasno u nedjelju na mreži X.

Neobičnu javnu objavu položaja nuklearne podmornice na Bliskom istoku mnogi vide kao poruku odvraćanja regionalnim rivalima kao što je Iran i njegovi saveznici u regiji.
Izraelska vojska pozdravila je ovaj potez.

"Uvijek je dobra vijest vidjeti da Amerikanci ubacuju više sredstava“, rekao je vojni glasnogovornik Richard Hecht.

„Smatramo ovo kao neku vrstu odvraćajućeg, stabilizacijskog aspekta u regionu“, dodao je potpukovnik Hecht.

U objavi na X-u nije navedeno precizno o kojoj podmornici je riječ, ali američka mornarica ima četiri podmornice s vođenim projektilima (SSGN) klase Ohio. SSGN su bivše podmornice sa balističkim projektilima pretvorene za ispaljivanje krstarećih projektila Tomahawk.

Kao i napadne podmornice na nuklearni pogon (SSN), SSGN mogu djelovati neprimjećeno u blizini neprijatelja duži vremenski period. One mogu tajno rasporediti Snage za specijalne operacije i izvoditi udarne operacije sa elementom iznenađenja, pišu arapski mediji.

SAD su već poslale dva nosača aviona u region od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael.

#Izrael #podrška #SAD #Svijet