Članak

ODLUKA

Južna Afrika opoziva ambasadora i diplomatsku misiju iz Izraela zbog genocida u Gazi

(Patria) - Južnoafrička vlada opozvala je u ponedjeljak svog ambasadora i diplomatsku misiju u Izraelu u znak osude bombardovanja pojasa Gaze, nazvavši to „genocidom“, javio je AP.

Vlada je također zaprijetila akcijom protiv izraelskog ambasadora u Južnoj Africi zbog njegovih nedavnih primjedbi o stavu te afričke zemlje o ratu između Izraela i Hamasa. Nisu dati dodatni detalji o primjedbama.

„Vlada Južne Afrike odlučila je da povuče sve svoje diplomate iz Tel Aviva radi konsultacija“, rekla je ministrica u Predsjedništvu Khumbudzo Ntshavheni.

Ona je rekla da je Kabinet primijetio „omalovažavajuće primjedbe izraelskog ambasadora u Južnoj Africi o onima koji se protive zvjerstvima i genocidu izraelske vlade“ i dodala da je odjelu za međunarodne odnose naloženo da „preduzme potrebne mjere u diplomatskim kanalima i protokole za rješavanje (njegovog) ponašanja.“

Ntshavheni je također rekla da je pozicija izraelskog ambasadora u zemlji „neodrživa“.
Propalestinski demonstranti, koji su organizovali demonstracije ispred američkog konzulata u Johanesburgu i izraelskih ambasada u Pretoriji i Cape Townu, pozvali su vladu Južne Afrike da protjera izraelskog ambasadora.

Ministrica za međunarodne odnose Naledi Pandor, koja je u ponedjeljak ugostila ukrajinskog kolegu Dmytra Kulebu, rekla je da će južnoafrički zvaničnici biti povučeni iz Tel Aviva kako bi dali vladu detaljan brifing o situaciji u regionu.

„Moramo imati ovaj angažman s našim zvaničnicima jer smo izuzetno zabrinuti zbog nastavka ubijanja djece i nevinih civila na palestinskoj teritoriji i vjerujemo da je priroda odgovora Izraela postala kolektivna kazna“, rekla je Pandor.

Iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova nije bilo komentara.

Južna Afrika je među nekoliko država koje su opozvale ambasadore iz Izraela u znak protesta protiv vojnih operacija u Gazi, uključujući Čile, Kolumbiju, Bahrein, Jordan, Tursku i Honduras. Bolivija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom.

#ambasador #Izrael #JužnaAfrika #Svijet