Članak

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Neodgovorno je govoriti o izborima u vrijeme rata

Zelenski je pozvao na jedinstvo kako bi se izbjegle besmislene političke rasprave.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jučer da je neodgovorno upuštati se u razgovore o održavanju izbora u vrijeme rata.

Zelenski je pozvao na jedinstvo kako bi se izbjegle besmislene političke rasprave.

Ocijenio je ključnim koncentrisati se na vojne izazove s kojima se zemlja suočava dok pokušava da potisne ruske snage koje su okupiraju skoro petinu njene teritorije više od 20 mjeseci, pošto je Kremlj pokrenuo opštu invaziju.

- Svi razumijemo da je sada, u vrijeme rata, kada ima mnogo izazova, krajnje neodgovorno baviti se temama u vezi s izborima na tako neozbiljan način - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Naglasio je kako treba shvatiti da je "vrijeme za odbranu, vrijeme za borbu, od koje zavisi sudbina države i njenih ljudi".

- Smatram da izbori u ovom trenutku nisu primjereni - dodao je ukrajinski predsjednik, prenosi RSE.

Izbori su zabranjeni prema vanrednom stanju koje na snazi u Ukrajini, ali je Zelenski razmišljao da li da se pozove na posebne odredbe za njihovo organizovanje, za šta su potrebni i promjena zakona i strana pomoć.

Zelenski je poručio da bi želio da se kandiduje za drugi mandat ako bude izbora.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je tokom proteklog vikenda da predsjednik razmatra prednosti i nedostatke izbora u vrijeme rata.

#Svijet #VolodimirZelenski #Ukrajina