Članak

TV DUEL

Isak vs. Nešić: Kako bi FUP mogao uhapsiti Dodika i zašto ministar sigurnosti vjeruje da neće!

Piše: Delvin Kovač

Misli li tvoj šef Milorad Dodik u posjetu svojim načelnicima u Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar? Ako već ne kani kod prijatelja Čovića u Mostar, ili trojkaša u Sarajevo.

Jednostavno je ovo pitanje koje bi u sinoćnjoj emisiji "Istraga sedmice" na Hayat televiziji vjerovatno zateklo državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića. Da li bi Nešić znao čemu takvo pitanje - teško, ali zasigurno da bi i na njega, kao i na većinu drugih, ponudio nepotpun i nemušt odgovor.

Nešić je u emisiji autora Avde Avdića imao duel s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom, koji je u više navrata kazao da bi Federalna uprava policije (FUP) lišila slobode predsjednika Rs-a Milorada Dodika, ukoliko bi takva naredba FUP-u stigla iz Tužilaštva BiH.

Nešić ga je ismijao, pitajući ga kako, ako se zna da federalni MUP nema nikakvu nadležnost izvan teritorije Federacije BiH, bez prethodne saglasnosti MUP-a Rs-a. A tu saglasnost, kako kaže Nešić, FUP nikada ne bi ni dobio.

- Ne brinite vi, lako bismo mi to riješili - tvrdio je Isak.

A ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH nije se mogao sjetiti da Nešiću na pitanje "kako" - uzvrati sa "lijepo, čim kroči na teritoriju Federacije BiH".

I to još dodatno obrazloži pitanjem sa početka ovog teksta - namjerava li Dodik obići SNSD-ove (čitaj svoje) načelnike koji su na posljednjim lokalnim izborima pobijedili u trima općinama u Federaciji BiH?

Prisjetimo se da je to Dodik, gostujući u onoj famoznoj emisiji na N1 televiziji u novembru 2020. godine, kao papagaj slavodobitno duže od pet minuta ponavljao: "Pobijedili smo u 42 opštine u Rs-u i tri opštine u Federaciji".

Nije valjda da bi sada "prvi u Srba" zaboravio i na "cjedilu" ostavio svoje "srpske načelnike" - u Drvaru - Dušicu Runić, u Glamoču - Nebojšu Radivojšu i u Bosanskom Grahovu - Uroša Đurana.

Teško bi, sasvim je sigurno, Dodiku pala pomisao i da, osim što ne bi smio kročiti u te tri općine, ne bi se više mogao pojaviti ni na jednom od sastanaka državne koalicije čiji bi domaćini bili Trojka - u Sarajevo, ili HDZ BiH - u Mostar. Jer bi ga tad, rekao bi Isak, FUP u trenu oka "zgrabio" i priveo u Tužilaštvo BiH.

Nešić je već na samom početku emisije krenuo oštro, odmah negirajući da je državni ministar, što, budimo realni, to "troprstaš" poput njega ni po čemu ni ne zaslužuje, ali je nažalost tako odlučila vladajuća koalicija na državnom nivou, a na tome dio zahvale duguje i poniznoj Trojci.

Bezbroj je sinoć puta negirao legalitet i legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta, ponavljajući onu Dodikovu izlizanu mantru da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Pri tome ne znajući razliku legitimnog i legalnog!?

A upitan zašto se Dodik uopće i odazvao na poziv Suda BiH da se izjasni o optužnici koju je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo na osnovu odredaba Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo upravo taj isti visoki predstavnik, Nešić, itekako svjestan da je tim činom njegov pretpostavljeni priznao i Sud BiH, i Tužilaštvo BiH, ali i njemu toliko mrskog "njemačkog turistu", bio je mlak i neubjedljiv: "Dodik se odazvao da pokuša da pokaže da li je sudstvo nezavisno."

- Gospodin Dodik se odazvao, on se mora odazvati, ba! Sud Bosne i Hercegovine je krovna institucija, da se ne zezamo. Gospodin Dodik ima da se odazove svaki put - otresito će mu u svom stilu Isak.

Ustvrdivši još jednom da je Dodikovo hapšenje jednostavan operativni rad koji se može riješiti u roku od par sati, Isak je prijetećim tonom poručio: "Dobije li FUP nalog da liši slobode gospodina Milorada Dodika, Milorad Dodik će biti lišen slobode!"

- Niko neće hapsiti gospodina Milorada Dodika - odbrusio mu je Nešić, poručivši i da su "Srbi u Rs-u spremni čak i oružjem braniti svog predsjednika".

Naglasio je Nešić i da je "svaki pokušaj lišavanja gospodina Dodika kraj Bosne i Hercegovine, ovakve kakvu je mi poznajemo".

Svoju tvrdnju da Dodik neće biti ni uhapšen, niti osuđen branio je znanjem pravnika koje je stekao na "državnom univerzitetu u Novom Sadu."

Možda je Nešiću Dodik šapnuo da ipak ima istine u onome što je njegov kolega u Vijeću ministara Zukan Helez (ministar odbrane BiH) nedavno izustio pa mu gotovo niko nije povjerovao - zaprijeti li mu da će iza rešetaka, ode on svom Vladimiru Putinu u majčicu Rusiju.

#FUP #Hapšenje #MiloradDodik #NenadNešić #RamoIsak #Rs #BiH