Članak

SASTANCI

Nikšić sa francuskim ambasadorom Delmasom: Puna podrška reformama na evropskom putu BiH

(Patria) - Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ambasadorom Francuske u BiH Francoisom Delmasom, a u fokusu razgovora bile su teme koje se tiču evropskog puta naše zemlje, reformskih pitanja, te aktuelne sigurnosne i političke situacije.

Premijer Nikšić upoznao je francuskog ambasadora sa ispunjavanjem obaveza i prioriteta u procesu približavanja Evropskoj uniji.

"U proteklom periodu uspjeli smo usvojiti jedan set zakona, te graditi pozitivnu atmosferu razgovora i dogovaranja bez sukobljavanja i konfrontiranja. Pred nama stoje izazovi i voljeli bismo da puno brže ispunjavamo uslove koje je pred nas postavila Evropska unija kada je u pitanju donošenje zakona, a koji imaju ogroman benefit za sve građane BiH. Mi u Vladi Federacije BiH smo čvrsto opredijeljeni da to uradimo što prije", kazao je premijer Nikšić.

Naglasio je da je fiskalna reforma prioritet na koji je Vlada Federacije BiH trenutno fokusirana, putem donošenja novih zakona o porezima, doprinosima i minimalnoj plati, kao i uvođenja procesa online fiskalizacije s ciljem efikasnije borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza.

Ambasador Delmas izrazio je punu podršku Francuske putu naše zemlje ka EU, te daljem unapređenju bilateralne saradnje, kao i rješavanju važnih pitanja koja su iz nadležnosti Federacije BiH.

Podsjetio je da je Francuska podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te naglasio podršku svoje zemlje proširenju Evropske unije.

"Moja ekipa stoji na raspolaganju, spremna da zajednički radimo na svim pitanjima koja su važna za naše dvije zemlje. Želim da nastavimo učvršćivati odnose u svim oblastima i da istaknem da u Ambasadi Francuske imate prijatelja", rekao je francuski ambasador.

Sugovornici su ocijenili da je nastavak saradnje policijskih i sigurnosnih službi važan, a s ciljem jačanja zajedničke sigurnosti. Ukazali su i na važnost potrebnih reformskih procesa na jačanju vladavine prava, kao i na zaštiti integriteta izbornog procesa. Također, iskazana je podrška jačanju veza Francuske i Federacije BiH, posebno kada je riječ o saradnji privrednika, ali i oblasti zaštite okoliša, te učenja francuskog jezika, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

#BiH #NerminNikšić #Francuska