Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog organizovanog auto-kriminala

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. “auto-mafije“.

(Patria) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Jovanovića (rođen 1982. u Priboju), državljanina BiH, i Joze Cigića (rođen 1982. u Mostaru), ranije osuđivanog, državljanina BiH i Hrvatske.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, sudjelovali: optuženi Ivan Jovanović u preuzimanju otuđenih vozila na području BiH u najmanje četiri navrata, skrivanju vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama kao i krijumčarenju ilegalno preko državne granice i primopredaji vozila na teritoriji Srbije, a optuženi Jozo Cigić u otuđenju motornih vozila, skrivanju, rastavljanju i prodaji u djelovima.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. auto-mafije.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, optuženi Jovanović pomogao u učinjenju krivičnog djela teške krađe, na način da je prikrio tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom, a optuženi Cigić obijanjem, provaljivanjem i drugim savladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, tuđu stvar oduzeo drugome, čime su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom teška krađa iz člana 287. KZ-a F BiH.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila i ostalih nezakonitih radnji u devet pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Prvobitna optužnica u predmetu "Volan" nije obuhvatila ove optužene, iz razloga što nisu bili dostupni nadležnim organima i za istima je bila raspisana potjernica od strane Suda BiH.

Nakon što su osumnjičeni postali dostupni, te izručeni Tužilaštvu BiH stvoreni su procesni uslovi za podizanje optužnice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

#CrnaHronika #Tužilaštvo #Kriminal