Članak

SARAJEVO

Helez razgovarao o NATO putu i jačanju Oružanih snaga BiH sa ministricom odbrane Nizozemske

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 06. 11. 2023. godine, u službeni je posjet primio ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske Nj.E. Kajsu Ollongren.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima jačanju bilateralne saradnje BiH i Kraljevine Nizozemske te razmijenjeni stavovi o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te utjecaju aktuelne situacije na regiju zapadnog Balkana.

Ministar Helez se zahvalio na različitim projektima podrške koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti, poput programa zbrinjavanja otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH „Perspektiva“, kao i potpori Središtu za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) na Butmiru. On je izrazio očekivanje da će vojna saradnja dviju zemalja postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov paket potpore razvoju kapaciteta OS BiH tako i na bilateralnom osnovu.

Naglasio je važnost nedavnog dolaska nizozemskog kontingenta kojim je pojačan EUFOR u BiH, a svi su sagovornici pozdravili činjenicu da je protekle sedmice Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na godinu dana.

Helez je posebno istaknuo važnost činjenice što je ministrica Ollongren prošle godine posjetila Potočare te iskazala pijatet žrtvama genocida u Srebrenici, kao i žaljenje što nizozemski vojnici tada nisu mogli učiniti više na zaštiti tamošnjeg stanovništva.

Ministrica Ollongren je najavila spremnost za daljim razvojem bilateralnih odnosa Nizozemske i BiH te istaknula da se radi na tome da se čim prije ponovo uspostavi dužnost nizozemskog vojnog izaslanika na rezidentnoj bazi u Sarajevu. Naglasila je da će BiH od Nizozemske uvijek imati potporu na putu ka članstvu u Evrospkoj uniji. Nju je posebno zanimalo kako se sigurnosna situacija u svijetu i regiji može odraziti na stabilnost same Bosne i Hercegovine.

Ministar Zukan Helez je podsjetio da Oružane snage BiH za jednu od glavih misija imaju zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te da sada nema konkretnih ugroza za državne granice u tom pogledu. On je izrazio zabrinutost zbog velikog ugrožavanja civila u sukobu Izraela sa Hamasom u Gazi te istaknuo da borba protiv terorizma i pravo na odbranu ne uključuju pravo na provođenje terora nad civilnim palestinskim stanovništvom.


Upozorio je da bi proširenje tog konflikta moglo dovesti do novog vala izbjeglica, koji bi se osjetio i u Bosni i Hercegovini.

Helez je naglasio da podrška Kraljevine Nizozemske, kao članice NATO-a i Europske unije, ima veliku važnost za put BiH ka euroatlantskim integracijama. Napomenuo je da aktualna vladajuća struktura posvećena ispunjenju 14 prioriteta za prijavu BiH u punopravno članstvo EU te najavio dalji napredak na usvajanju ključnih zakona.

#BiH #ZukanHelez #Nizozemska #odbrana #NATO