Članak

IRAN I AFGANISTAN

Optužnica Tužilaštva BIH zbog međunarodnog krijumčarenja migranata

(Patria) - Dvije osobe, državljani Irana i Afganistana, terete se za krijumčarenje grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva
BiH podigao je optužnicu protiv Warrisa Zigida, rođenog 2002. godine u Teheranu, Iran, državljanina Irana, nalazi se u pritvoru, i Kamala Ulldina Araba, rođenog 2002. godine u Nangahar, Afganistan, državljanina Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Navedeni optuženi se terete da su dana 22.8.2023. godine, u noćnim satima na lokalitetu Meterize, općina Zvornik, zajedno i u međusobnom dogovoru sa njima poznatim osobama sa teritorije R Srbije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, sudjelovali u krijumčarenju 8 ilegalnih migranata, državljana Afganistana, a što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja  migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Krijumčarenje, prilikom kojeg je prouzrokovana opasnost za život i sigurnost migranata,
izvršeno je gumenim čamcem, preko rijeke Drine iz pravca R Srbije prema teritoriji BiH, a
krijumčarenje su otkrili i spriječili pripadnici Granične policije BiH JGP Zvornik i Državne
agencije za istrage i zaštitu – SIPA, korištenjem specijalističke opreme.

Nakon što su otkriveni, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policijskih službenika.

Optuženi se terete da su, ciljem sticanja protivpravne imovinske, zajedno sa njima poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveli više migranata, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH,  u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

#Krijumčarenje #Migranti #SIPA #Tužilaštvo #CrnaHronika