Članak

SAD

ANKETE Biden zaostaje za Trumpom u državama koje će vjerovatno odlučiti izbornog pobjednika

(Patria) - Demokratski predsjednik Joe Biden zaostaje za Donaldom Trumpom u pet od šest najvažnijih država tačno godinu dana prije američkih izbora, pokazale su ankete objavljene u nedjelju.

Ankete su sproveli New York Times i Siena College. Trump vodi u Arizoni, Georgiji,
Michiganu, Nevadi i Pennsylvaniji, a Biden u Wisconsinu, pokazale su ankete. Biden je
pobijedio Trumpa u svih šest država na izborima 2020. godine. Trump sada vodi u prosjeku od 48 naprema 44 posto u šest država, pokazale su ankete, prenosi Reuters.

Ankete koje procjenjuju popularnost na nacionalnom nivou dosljedno pokazivale da su Biden i Trump u tjesnoj utrci, ali o predsjedničkim izborima obično odlučuju ishodi u nekolicini takozvanih swing država.

Bidenove pobjede u Arizoni, Georgiji, Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, države gdje
Trump pobjedio 2016. godine, bile su ključne za njegovu pobjedu 2020. godine. Biden će vjerovatno trebati pobjede u mnogim od tih država da bi pobijedio na reizboru.

Čini se da je Bidenova multirasna i višegeneracijska koalicija u raspadanju, pokazale su ankete. Glasači mlađi od 30 godina favorizuju Bidena, koji ima 80 godina, samo za jedan procentni poen, njegovo vodstvo među hispanoameričkim biračima je jednocifreno, a njegova prednost u urbanim područjima je polovina Trumpove prednosti u ruralnim regijama, pokazale su ankete.

Crni glasači, ključna demografska grupa za Bidena, sada bilježe 22 posto podrške Trumpu u ovim državama, nivo za koji je New York Times objavio da nije viđen u predsjedničkoj politici za republikanca u moderno doba.

#DonaldTrump #izbori #JoeBiden #sad #Svijet