Članak

POŽAR SVE UNIŠTIO

Premijer Uk i gradonačelnica Karić obećali pomoć za trgovce koji su danas ostali bez egzistencije

Foto: Patria

(Patria) - Požar na otvorenoj pijaci Kvadrant na Otoci bez posla je ostavio zakupce boksova kojima je to bio jedini izvor prihoda. Vatra se brzo proširila, a većina boksova i robe uništeni su što u požaru, što od vode.

Na lice mjesta danas je došla gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je obećala pomoć vlasnicima boksova čija je imovina izgorjela.

"Ovo je velika tragedija u našem gradu danas kada je na Otoci izgorjelo preko 50 objekata koji su mnogim porodicama koje su ovdje okupljene značile jedini izvor prihoda", rekla je.

Ona je istakla da je jedina sreća u ovoj nesreći što nema ljudskih žrtava.

"Ovo je velika šteta. Mnoge porodice su izgubile svoj jedini izvor prihoda. Pozivam sve kolege sa svih nivoa vlasti da zajednički pronađemo način kako da pomognemo ovim ljudima. Ja ću predložiti Gradskom vijeću Grada Sarajeva da izdvojimo određena sredstva kako bi pomogli porodicama kao finansijsku pomoć za saniranje štete nastale na njihovim poslovnim objektima. To Sarajevo može uraditi i sigurno da će naići na podršku gradskih vijećnika. Mi već sutra moramo vidjeti kako će ovi ljudi hraniti svoje porodice i kako će prikupiti novac. Ovdje se ne radi samo o objektima već se radi i o velikim količinama robe koja je nepovratno izgorjela", poručila je Karić.

Oglasio se i premijer KS Nihad Uk te je također obećao pomoć.

"Pričinjena je velika materijalna šteta. Srećom nema žrtava, a detaljna istraga će utvrditi kako je došlo do požara. Uvjeravam vas da će Vlada Kantona Sarajevo učiniti sve što je u našoj moći da trgovcima i radnicima pomognemo u prevazilaženju teške situacije u kojoj su se našli", naveo je Uk.

Na lice mjesta došao je i ministar komunalne privrede Almir Bečarević koji je također istakao potrebu da se što hitnije ljudima pomogne koji su za samo nekoliko minuta ostali bez radnih mjesta, robe i egzistenicije.

I obližnja zgrada koja se nalazi uz pijacu je oštećena, a od toplote su popucali i prozori.

#BenjaminaKarić #NihadUk #pijaca #požar #BiH