Članak

BROJNI NOVINARI UBIJENI NA ZADATKU

BH novinari traže reakciju UN-a: Hitno zaštititi novinare i medijske radnike u Pojasu Gaze

(Patria) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozivaju gospođu Irenu Khan, specijalnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja i mišljenja, da se hitno uključi u zaštitu novinara_ki i medijskih ekipa u ratnoj zoni pojasa Gaze koji su svakodnevo izloženi ubistima, ranjavanjima i drugim sigurnosnim rizicima tokom obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka.

Hitna zaštita svih novinara_ki u Gazi dio je humanitarnog prava i međunarodnih obaveza i Ujedinjenih naroda i svih drugih međunarodnih organizacija i vlada, i ne bi smjela biti podređena bilo kakvim drugim interesima, naročito ne vojnim ili političkim.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako podrška i zaštita svih izvještača iz Pojasa Gaze mora biti brza, sveobuhvata i efikasna, budući da u tom području stradaju naše koleginice i kolege novinari i novinarke - civili na radnom zadatku, bez čijeg rada ne bi bilo moguće saznati šta se dešava, niti bi svijet bio upoznat sa masovnim ubistvima civila u Pojasu Gaze, prije svih Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Upravni odbor BH novinara ističe da je organizacija Reporteri bez granica (RSF) izvijestila
o ubistvu 34 novinara i uništavanju 50 redakcija medija u Gazi. Ova organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Den Haagu da istraže ove slučajeve. RSF je također podnio pritužbu ICC za osam pelestinskih novinara, za koje kažu da su ubijeni u izraelskom bombardovanju civlnih područja u Gazi, i jednog izraelskog novinara, ubijenog tokom napada Hamasa na jugu Izraela. Istovremeno, Komitet za zaštitu novinara (CJP) izvještava o ubistvu 31 novinara do početka novembra ove godine, među kojima je 26 Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako su prije tri dana (2.11.) brojne međunarodne
organizacije, komiteti, vlade, medijske i novinarske asocijacije bili ujedinjeni u gromoglasnoj osudi nekažnjivosti zločina nad novinarima širom svijeta. Jednako glasnu
osudu zločina nad novinarima_kama u Pojasu Gaze trebamo i danas od istih organizacija i međunarodnih tijela, uz jasan stav da su životi novinara_ki jednako vrijedni i u Gazi i bilo gdje u ostatku svijeta, kao i da novinarske ekipe moraju biti pod međunarodnom zaštitom u obavljanju novinarkih zadataka bez obzira na političke preferencije i odnos prema stranama na ratištu u Pojasu Gaze.

Upravni odbor BH novinara i FMHL još jednom iskazuju duboku solidarnost sa
porodicama ubijenih novinara i novinarki, te obavještavaju javnost da će podnijeti žalbu UN izvjestiteljici za slobodu izražavanja i mišljenja u vezi sa ubistvima medijskih
profesionalaca u Pojasu Gaze i zahtijevati efikasniju zaštitu novinara i novinarki koji još
uvijek izvještavaju iz ovog područja.

#Gaza #novinari #UN #zaštita #BiH