Članak

AKADEMIK

Duraković na Krugu 99 o Gazi: Danas svjedočimo najsurovijem teroru moćne države nad skoro dva i pol miliona civila

Foto: federalna.ba

(Patria) - Akademik Esad Duraković bio je uvodničar današnje sesije Kruga 99 na temu "Cionistički masakr u Gazzi ili Nakba Druga".

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Masakr koji se ovih dana, naočigled cijeloga svijeta, vrši nad Gazzom, najgušće naseljenom oblašću na svijetu, otvorenim logorom u kome je prethodnih dana ubijeno oko 5.000 djece, ili polovina od ukupno ubijenog stanovništva – taj užasni masakr već su nazvali genocidom i neki najviši dužnosnici UN. Dotle ga neki drugi nazivaju „legitimnim pravom Izraela na odbranu“, podržavajući tako danonoćno i neselektivno bombardiranje potpuno izolirane enklave Gazza, u kojoj su 50% pobijenih djeca, gdje se ruše bolnice i škole i td. Dakle, moćni međunarodni politički subjekti, odnosno vlade Velike Britanije, SAD i EU, legaliziraju, čak podstiču temeljito ubijanje na hiljade civila i djece, odnosno podstiču ono što su i visokopozicionirani dužnosnici UN nazvali genocidom.

Stvarnost dokazuje da istorija jest učiteljica života, ali ne u smislu da ljudski rod uči kako se zločini ne smiju ponavljati već upravo obrnuto – ljudski rod uči od istorije kako da svaki naredni svaki novi genocid bude još veći i suroviji. Danas svjedočimo najsurovijem teroru moćne države nad skoro dva i pol miliona civila. Onaj ko može danonoćno i sistematski bacati bombe na stambene četvrti, dobro znajući da će ubiti mnoštvo djece, nema ništa, ama baš ništa ljudsko u sebi. Ali, ni to nije najgore, jer gori od toga koji baca bombe na djecu jest onaj koji ga posmatra, ali ga ne zaustavlja već ga bezrezervno podržava. To su vlade Velike Britanije, SAD i vlade većine zemalja EU.

Stoga, nakon današnje Gazze (nedugo prije toga i Bosne), vlade tih zemalja nemaju pravo da se nazivaju ni humanim ni civiliziranim. Njihova civiliziranost danas u Gazzi skončava. Na to ih protestima upozorava i jedan dio njihovih građana. U skladu s tim, sugeriram medijima da masakr o kome govorim ne nazivaju ratom u Gazzi, jer ta
sintagma podrazumijeva neutralnost, izjednačavanje „dviju strana“, a tamo je jedna od najmoćnijih armija svijeta napala svom snagom više od dva miliona opkoljenih civila! Među njima je bitna razlika koju naziv rat u Gazzi prikriva.

Ne može se povlačiti znak jednakosti između judaizma i cionizma. Izrael je cionistička konstrukcija koja mefistofelskim metodama i upornošću vodi čitav naš svijet ka ambisu, palestinski narod neizrecivoj patnji i istrebljenju, ali ima mnogo Jevreja, čak rabina, koji najoštrije osuđuju politiku cionizma. Istina je da većina cionista nisu Jevreji nego britanski i američki fundamentalistički evangelisti koje zbog ogromne medijske moći zovu i teleevangelistima. Samo u SAD ima ih oko 50 miliona i oni drže američki Kongres pod kontrolom. Tradicionalno kontroliraju Republikansku stranku, oni javno govore i djeluju tako da im je „interes dragog Izraela“ važniji čak i od interesa samih SAD. Užasna perspektiva je u tome što je krajnji cilj fundamentalističkih evangelista izazivanje armagedona na Bliskom istoku jer je to – prema proročanstvu u koje vjeruju kao u dogmu – uslov za pojavljivanje Mesije.

U tome kontekstu, zlokobno i kao objava vjerskoga rata zvuči izjava tek izabranog predsjedavajućeg Zastupničkog doma SAD, evangeliste Mice Johnsona:

„Ova posebna veza koju Izrael i SAD imaju, naravno, nadilazi politiku i diplomatiju (...) Kao kršćanin, znam i vjerujem da Biblija vrlo jasno uči da trebamo stati uz Izrael, da će Bog blagosloviti naciju koja blagoslovi Izrael.“

S toga stanovišta velike moći, za evangeliste je pogrom, uništenje Palestine Božija zapovijest", naveo je Duraković.

Odgovarajući na pitanja novinara akademik Duraković koji je i član tri arapske akademije nauka kazao je da je sličnost BiH i Gaze u tome što je i BiH tokom četiri godine opsade bila napuštena od Zapada.

"Nakon ovoga u Gazi, nema pravo da se naziva civiliziranim i humanim. BiH je nametnut embargo kad su je napala sva tri susjeda. Ko je nametnuo. Oni koji su nam mogli pomoći, to nisu uradili. I nas je svijet bio napustio. U osnovi stoji neka vrsta islamofobije i u Gazi i u odnosu prema Palestini", kazao je Duraković.

Ukoliko bi u sukob došli SAD i Iran svijet će završiti kataklizmom, mišljenja je Duraković.

#EsadDuraković #Gaza #Krug99 #Palestina #BiH