Članak

NETANYAHU SE OGLASIO

Izraelski ministar koji je dao izjavu da je bacanje atomske bombe na Gazu opcija, suspendiran do daljnjeg

(Patria) - Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pokušao se na društvenim mrežama ograditi od komentara ministra u njegovoj vladi da je bacanje atomske bombe na Gazu "jedna od mogućnosti" i da palestinsko stanovništvo može "otići u Irsku ili pustinju". Izraelski mediji naknadno su javili da je Eliyahu suspendiran do daljnjeg.

Times of Israel je objavio izjave ministra baštine Amichaija Eliyahua koji je u intervjuu rekao da palestinski narod “može otići u Irsku ili pustinje, čudovišta u Gazi trebaju sama pronaći rješenje”, dodajući da oni koji mašu palestinskom ili hamasovskom zastavom “ne bi smjeli nastaviti postojati na licu zemlje”.

Ministar je također rekao da je bacanje atomske bombe na Pojas Gaze “jedna od mogućnosti”, te da treba ograničiti humanitarnu pomoć stanovništvu.

“Mi nacistima ne bismo davali humanitarnu pomoć. Ne postoje nevini civili u Gazi”, rekao je ministar.

“Izjave ministra Amihaija Eliyahua nisu utemeljene na stvarnosti. Izrael i IDF djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli ozljeđivanje nevinih. Tako ćemo nastaviti do naše pobjede”, objavio je Netanyahu.

Humanitarne skupine, uključujući Međunarodni odbor Crvenog križa, Amnesty International i Human Rights Watch, upozoravaju na ratne zločine u Gazi. U Gazi su 40 posto ubijenih djeca, objavio je UN. Od 7. oktobra ubijeno je 10.000 osoba.

#Gaza #Izrael #nuklearnabomba #Svijet