Članak

RAZLIČITA MIŠLJENJA

Sjednica Vijeća ministara BiH 9. novembra: Ima li političkog dogovora o tri zakona i FRONTEX-u

Foto: Patria

(Patria) - Za 9. novembar zakazana je sjednica Vijeća ministara BiH, a dnevni red će biti objavljen naknadno. Iako je na proteklih nekoliko sjednica na dnevnom redu bio Zakon o sudovima, on je skidan sa dnevnog reda jer nije bilo političkog dogovora gdje će biti smješteno Apelaciono odjeljenje Suda BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kojem se sudi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika insistira da Apelaciono odjeljenje bude u Banja Luci.


Stranke trojke predlažu da to bude u Istočnom Sarajevu zbog troškova i transfera optuženika, a i iz Delegacije EU podržali su takvi ideju. No, Dodik je ove sedmice dao novi prijedlog da Apelaciono odjeljenje bude u Bosanskom Novom, no taj prijedlog zvanično nije razmatran.


Kada je u srijedu u BiH boravila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Leyen ona je izrazila žaljenje što još uvijek nisu usvojeni Zakon o sudovima i Zakon o spriječavanju sukoba interesa.


No, to nisu jedine obaveze koje BiH ima pred sobom. Vijeće ministara BiH trebalo bi usvojiti i Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i sporazum sa FRONTEX-om.


Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tada je kazala da su blizu dogovora o reformskim zakonima te sporazumu s FRONTEX-om.


“Kada su u pitanju i Zakon o spriječavanju sukoba interesa, sudovima, spriječavanju pranja novca i sporazum o FRONTEX-u, gotovo su završeni. Nama je trebalo sjednica ili dvije da dođemo do toga. Konkretno, kad je u pitanju odluka o FRONTEX-u i zakon o spriječavanju pranja novca tu nismo pribavili mišljenje, tu su prijedlozi radne grupe završeni i očekujemo da će biti vrlo brzo. Naša obaveza jeste da radimo predano na reformama”, kazala je Krišto ali nije htjela precizirati kada bi Vijeće ministara BiH moglo usvojiti te zakone i sporazum.


Iako je sjednica zakazana za 9. novembar, ukoliko ne bude političkog dogovora stranaka koje čine vlast na državnom nivou, neće biti ni usvajanja ovih zakona.


Sjednica Predstavničkog doma PS BiH mogla bi biti održana oko 20. novembra, najavio je na ovosedmičnoj sjednici predsjedavajući Dom Marinko Čavara (HDZ BiH).
Novi paket finansijske pomoći Evropske unije BiH može dobiti samo ukoliko provodi reforme, jasno je to potcrtala Von der Leyen. Da li će BiH dobiti novac za projekte zavisi isključivo od državne vlasti.

#BorjanaKrišto #FRONTEX #koalicija #Vijeceministara #zakoni #BiH