Članak

OZGUR OZEL

Glavna opoziciona stranka u Turskoj CHP ima novog lidera nakon poraza Kilicdaroglua

(Patria) - Glavna turska opoziciona stranka u nedjelju je dobila novog lidera, nakon izbornog poraza u maju Kemala Kilicdaroglua od aktuelnog predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana.

Sekularna Republikanska narodna partija (CHP) bila je podijeljena nakon tog poraza. Na
godišnjem kongresu stranke, delegati su glasali za zamjenu Kilicdaroglua sa relativno
nepoznatim Ozgurom Ozelom (49). Kilicaroglu je izgubio čelnu poziciju nakon dva kruga
partijskog glasanja od kandidata kojeg je podržao gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu.

Ozel je proveo veliki dio svoje karijere radeći kao privatni farmaceut u Izmiru. Postao je čelnik turske apotekarske asocijacije i izabran je u parlament 2011. godine. Ozel koji govori njemački jezik pobijedio je na stranačkom glasanju sa razlikom od 812-536, nakon što se promovisao kao kandidat za „promjenu“, javio je AFP.

Kilicdaroglu je pokušaje da ga svrgne uporedio sa „ubodom u leđa“. Ozel je uzvratio da želi da „napiše novu priču i preoblikuje tursku politiku“. Kongres CHP-a došao je kada se vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) priprema za martovske opštinske izbore.

Erdogan se ponosio što nikada nije izgubio nacionalne izbore i što je zadržao pod kontrolom parlamente najvažnijih gradova Turske. Ali njegova nepobjedivost okončana je na izborima 2019. godine na kojima je opozicija pobijedila u Istanbul i Ankari, po
prvi put za vrijeme Erdoganove vladavine.

Erdogan je od ponovnog izbora do posljednjeg petogodišnjeg mandata fokusiran na vraćanje oba grada. Analitičari vjeruju da su Erdoganove šanse najveće u Istanbulu, gradu u kojem je turski lider odrastao i gdje je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik.

Gradonačelnik Imamoglu postao je miljenik opozicije nakon što je pobijedio na ponovljenim izborima protiv Erdoganovog saveznika 2019. godine. Ali od tada je izgubio dio popularnosti i trenutno se suočava s prijetnjom da mu sudovi zabrane pristup politici. Osuđen je za vrijeđanje javnog zvaničnika i mogao bi biti primoran da podnese ostavku ako se presuda potvrdi.

#CHP #OzgurOzel #Turska #Svijet