Članak

TRAGEDIJE SE NIŽU

Majke iz Gaze nakon napada na školu: Naša izgladnjela djeca su ubijena

(Patria) - Izraelske snage bombardovale su školu Al-Fakhoura u izbjegličkom kampu Jabalia u kojem su smještene hiljade raseljenih Palestinaca na sjeveru blokiranog Pojasa Gaze. Ovo je jedan u nizu napada na ovaj izbjeglički kamp.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Pojasu Gaze navodi se kako su “mnogi Palestinci ubijeni i ranjeni”, ali da se tačan broj utvrđuje.

„Bila sam sa svojom djecom pokušavajući da nabavim svježa jaja da ih nahranim. Danima su gladovali. Uspjela sam se dočepati hrane i na povratku su projektili ispaljeni na zgradu škole. Moju kćerku je pogodio geler“, rekla je jedna majka za Al Jazeeru.

Druga žena sjedila u kutu hitne pomoći.

„Pošto su naše kuće bile granatirane, nismo imali kuda osim u školsku zgradu UN-a. Mislili smo da bi škola mogla biti sigurnija. Sada, nigdje nije sigurno, škole su granatirane projektilima. Nema hrane ni vode, nema struje, naša djeca umiru od gladi”, rekla je u suzama i dodala:

“Čak nema ni odjeće – trčali smo bosi kako bi se spasili. Zasuli su nas projektilima. Naša izgladnjela djeca su ubijena, rastrgana na komade, drugi su zadobili teške rane. Naša djeca gladuju i krvare, cijeli svijet gleda.”

Prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva, do sada je u Gazi ubijeno 9.488 Palestinaca.

“Među žrtvama je 3.900 djece i 2.509 žena, dok je 24.000 ljudi povrijeđeno”, rekao je portparol Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u gradu Gazi.

Dodao je da su “70 posto žrtava agresije djeca, žene i starci.”

Traga se, prema njegovim riječima, za 2.200 nestalih pod ruševinama, među kojima je 1.250 djece, piše N1.

“Najmanje 150 medicinskih radnika je ubijeno, a 27 ambulantnih vozila je uništeno i stavljeno van upotrebe kao rezultat izraelske agresije na Pojas Gaze”, dodao je Qudra.

#AlFakhoura #Bombardovanje #Glad #IzraelskeSnage #Jabalia #MinistarstvoUnutrašnjihPoslova #PojasGaze #Projektili #RaseljeniPalestinci #svijet